CERABLUS/MENBİC - Kritik tarih: 4 - 5 Eylül

Washington (Rûdaw) - Amerika Birleşik Devletleri (ABD), “Türkiye'nin Demokratik Suriye Güçleri'ne (DSG) karşı güneye doğru operasyonunu desteklemiyoruz" açıklamasında bulundu

 

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile Suriye'de gerçekleştirdiği “Fırat Kalkanı” operasyonuna ilişkin, DSG'ye karşı ilerleyişi desteklemedikleri ifade edildi.

 

Açıklamada, bu durumun bölgedeki durumu karıştıracağı ve IŞİD'e karşı ortak mücadeleye aykırı olacağı belirtildi.

 

Öte yandan, ABD Başkanı Barack Obama ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Çin'in evsahipliğinde, 4-5 Eylül tarihlerinde Hangzhou'da düzenlenecek G-20 Zirvesi'nde görüşecekleri belirtildi.

 

PENTAGON: Karşıyız

 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Peter Cook, Cerablus operasyonuna ilişkin, "IŞİD'in olmadığı alanlarda çatışma kabul edilemez” dedi.

 

Peter Cook, New York Times gazetesine email ile yaptığı açıklamada "Cerablus'un güneyindeki çatışmaları yakından izliyoruz ve raporluyoruz. IŞİD tehdidinin hiç de uzak olmadığı bir noktada bu çatışmaları kabul edilemez buluyoruz" ifadelerini kullandı.

 

McGurk: Endişe kaynağı

 

ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon Özel Temsilcisi Brett McGurk, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Peter Cook'un Fırat Kalkanı operasyonu hakkında yaptığı açıklamadan bazı bölümleri sosyal medyadan alıntıladı.

 

McGurk'ün Twitter hesabından paylaştığı mesajlarda, "IŞİD'in olmadığı bölgelerdeki çatışmaları kabul edilemez ve derin bir endişe kaynağı olarak bulduğumuza açıklık getirmek isteriz" ifadelerinin yer alması dikkat çekti.

 

“Fırat Kalkanı” harekatı kapsamında dün 1 askerin hayatını kaybettiği saldırının ardından Türk F-16'ları Cerablus'un güneyine hava harekatı düzenlenmişti.

 

Askeri kaynaklar, hava harekatında Halk Savunma Güçleri (YPG) savaşçısı 25 kişinin öldürüldüğünü  iddia etti.

 

Ankara ne dedi?

 

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün Cerablus operasyonuyla ilgili yaptığı açıklamada, “YPG’nin bir an evvel Fırat Nehri’nin doğusuna geçmesi gerekiyor. Geçmediği takdirde hedef olacaktır" dedi.

 

TSK’nın Özgür Suriye Ordusu’yla (ÖSO) Cerablus’ta başlattığı operasyon 6'ncı gününde devam ediyor.