Erbil (Rûdaw) – Fields Matematik Ödülü sahibi ünlü Kürt bilim adamı ve matematikçi Koçer Birkar, İngiliz Prospect Dergisi tarafından yılın 10 düşünürünün belirlenmesi için düzenlenen ankette 50 aday arasında yer aldı.
İngiliz Prospect Dergisi, yılın 10 düşünürünü seçmek için internet sitesi üzerinden anket başlattı. Derginin belirlediği 50 aday arasında geçen sene Matematiğin Nobeli sayılan Fields Matematik Ödülü alan Prof. Dr. Koçer Birkar (Caucher Birkar) da bulunuyor.
Prospect editörü Tom Clark, konu ile yazısında, “zamanı yeniden şekillendiren bilim insanları, filozof ve yazarlardan oluşan 2019’un en önemli 10 düşünürünü” belirlemek için katılımcılardan destek istediklerini ifade etti.
Ankete katılacak olanlar sitede anket için belirlenen bolkta adaylardan herhangi birinin adını ve kendi ismini yazarak oy verebilecek.
Adaylar arasında Koçer Birkar’ın yanı sıra feminist yazar Naomi Alderman, Suriyeli mimar ve yazar Marwa el-Sabouni, Nobel Edebiyat Ödüllü Belerus’lu yazar Svetlana Alexievich, İngiliz tarihçi Niall Ferguson, Gana asıllı Amerikalı yazar Yaa Gyasi, dijital iletişimci Max Roser ve ekonomist George Soros gibi isimler de var.
Ankete katılmak isteyenler aşağıdaki fotoğrafı tıklayarak da giriş yapabilecek.
Koçer Birkar kimdir?
1978 yılında Rojhılat’ın Meriwan kentine bağlı Ne Köyünde dünyaya dünyaya gelen Prof. Dr. Koçer Birkar 2000 yılında Tahran Üniversitesi’nden mezun olmuştur.
Ardından İngiltere’ye yerleşen Birkar Nottingham Üniversitesi’nde 2004 yılında “Modern Cebirsel Geometride Konular” (Topics in modern algebraic geometry) tezi ile doktorasını tamamlamıştır. Daha sonra Cambridge Üniversitesi’nde akademik çalışmalar yapan Birkar kısa sürede profesörlüğe kadar yükselmiştir.
Temel çalışma alanı geometri olan Birkar matematik alanında yaptığı çalışmalarla sadece İngiltere’de değil uluslararası mecrada da bilinirliğini artırmış ve küresel çapta saygınlık kazanmış, makaleleri dünyaca ünlü bilim yayınlarında yayımlanmıştır.
Kürt biliminsanı, “Genel log türlerinin çeşitleri için asgari modellerin varlığı” konulu makalesi ile 2016 yılında AMS Moore Ödülü’nü kazanmıştır.
Koçer Birkar 2018’de Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen ve “Matematiğin Nobeli” olarak bilinen Fields Madalyası’na layık görülmüştür.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın