BM'den PKK'ye kınama!

Haber Merkezi – Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Türkiye'nin PKK'ye karşı operasyonlarını meşru müdafaa amacıyla yaptığını söyledi.

BM Güvenlik Konseyi’ndeki Suriye görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ban Ki-moon, son saldırıları kınayarak, "Türkiye'nin PKK'ye karşı operasyonlarını BM Şartı ile uyumlu olarak, meşru savunma amacıyla yaptığını" belirtti.

Ban Ki-moon, "Başbakan Davutoğlu'ya görüşmemizde terör saldırılarını en sert biçimde kınadığımı söyledim. Bu görüşmeden sonra Türkiye PKK nedeniyle bir askerini daha kaybetti. Bunu en sert biçimde kınıyorum" açıklamasında bulundu.

Kendisinin ve BM'nin prensip olarak tüm sorunların diyalog içinde barışçıl biçimde çözülmesini istediğini kaydeden BM Genel Sekreteri, çağrısını yinelediğini ifade etti.

"Suriye'de ABD ve Türkiye'nin ortak hava operasyonları yapmasının ne tür etkisi olacak?" sorusu üzerine Ban Ki-moon, şu ifadeleri kullandı:

"Suriye'deki durum terör ve aşırılıkçılığın gelişmesi için çok elverişli bir ortam sunuyor. Öncelikle bunu anlamalıyız. Dolayısıyla Suriye krizine çözüm bulmak için burada terör ve aşırılıkçılıkla mücadele çok önemli bir konu. Uluslararası toplumun bu sorunla ortak mücadelesi önemli" cevabını verdi.

Sorunun çözümü için siyasi müzakere ve insani yardım boyutunun da birlikte yürütülmesi gerektiğini ifade eden Ban Ki-moon, Kasım ayında BM Genel Kurulu'na aşırılıkçılıkla mücadele eylem planını sunacağını belirtti.