İtalya'da tutuklu Kürt göçmen Meysun Mecidi açlık grevinde: Diaspora Kürtleri kampanya başlattı

29-06-2024
Meysun Mecidi
Meysun Mecidi
Etiketler Meysun Mecidi Diaspora Rojhılatlı Kürt Göçmen
A+ A-

Diaspora (Rûdaw) – Rojhılatlı Kürt sığınmacı Meysun Mecidi İtalya’da “İnsan kaçakçılarına yardım ettiği” iddiasıyla tutuklu bulunuyor. Açlık grevine başlayan Mecidi’nin serbest bırakılması için diasporada yaşayan Kürtler kampanya başlattı.

İtalya’ya kaçak yollarla ulaşan Rojhılatlı siyasi sığınmacı Meysun Mecidi biri Afgan diğeri İranlı 2 göçmenin şikayeti üzerine 7 aydır İtalya’da bir cezaevinde tutuluyor.

İranlı erkek göçmenin iddiasına göre Meysun Mecidi'yi kaçakçıların yardımcısı olarak tanıdı ve İranlı bu kişi şimdi verdiği ifadeden pişmanlık duyuyor.

Meysun Mecidi tutulduğu cezaevinde açlık grevine başladı. İtalya ve Avrupa’daki Kürtler ise Mecidi’nin serbest bırakılması için imza kampanyası başlattı.

Meysun ile erkek kardeşi ve diğer göçmenler bir tekneyle İtalya'nın Calabria kıyılarına ulaştı. Diğer göçmenler serbest bırakılırken, teknenin Türk uyruklu kaptanı insan kaçakçılığı yapmak suçlamasıyla tutuklandı. Daha sonra Meysun Mecidi’nin de serbest bırakılmadığı ortaya çıktı. Polis, göçmenlerle yaptığı görüşmeler sonucunda Meysun Mecidi’nin kaçakçılara yardım ettiğinin gerekçesiyle tutuklandığını açıkladı.

Polisin bu iddiaları İranlı Hasan Hosseinzadeh ve diğeri Afgan iki göçmenin verdiği ifadelerine dayandırıyor. Şuan Berlkin'de bulunan Hosseinzadeh Meysun’un tercümanını anlamadığı için kaçakçılara yardım ettiği şeklinde ifadesinin yanlış çevrildiğini söyledi ve Rojhılatlı sığınmacının serbest bırakılmasını talep etti. Ancak Calabria'daki mahkeme ve polis bu konuda henüz İranlı göçmenler aynı fikirde değil.

Diaspora Programına katılan Almanya’dan Kürt Dernekleri Federasyonu Koordinasyon Kurulu üyesi Cihangir Weryani ile İtalya'da BM'de çalışan aktivist Necmeddin Wawi, Kürt kadın sığınmacının serbest bırakılması için imza kampanyası başlattı. Necmeddin Wawi tutuklu Kürt kadınla düzenli olarak telefonda konuştuğunu belirtiyor.

"Meysun açlık grevine başladı"

Diasporanın konuğu olan Kürt Dernekleri Federasyonu Koordinasyon Kurulu Üyesi Cihangir Weryani, Meysun'un İtalyan hapishanesindeki durumunun iyi olmadığını ve kendisiyle iletişim kurmanın zor olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Davası için birçok kampanya başlattık. Cezaevinde durumu iyi değil. Şu ana kadar 3 kez açlık grevine gitti ve bir katil zanlısı ile aynı cezaevini paylaşıyor. Meysun hapishanede dolaylı olarak işkence görüyor."

Meysun’un davası ile yakinen ilgilenen BM'de siyasi ve insan hakları aktivisti olarak çalışan Necmeddin Wawi ise şunları söyledi:

"Meysun’un suçsuz olduğunu kanıtlandı"

“İtalya, Meysun için davada uzmanlığı olmayan bir avukat atadı. İtalyan mahkemesi, ayrıca tanıkların ifadelerine dayanarak Meysun’un suçsuz olduğunu kanıtladı. Tanıklar Meysun'un masumiyetine yemin ettiler."

Wawi, İtalyan mahkemesinde davanın üç aşamadan geçtiğini ancak soruşturmalardan herhangi bir olumlu sonuç çıkmadığını açıkladı.

Meysun’un İtalya'da tutuklanması çok fazla tepkiye neden olduğunu belirten Warwi gelecek ay resmi olarak yargılanacağını sözlerine ekledi.

Avrupa seçimlerinde göçmen karşıtı kampanyaların da Meysun Mecidi davasını olumsuz yönde etkilediğini belirten Wawi, “Meysun'un İran rejimine yönelik eleştirilerinin de kendi davası üzerinde olumsuz yönde etkisi olduğuna dair kanıtlar bulunmakta” dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli