Oslo’daki bar saldırısı; Sporculuktan radikalliğe

Oslo (Rûdaw) – Rojhılatlı bir Kürt, 25 Haziran akşamı Norveç’in başkenti Oslo’da LGBTQ topluluğu içinde popüler olan London Pub ile Herr Nilsen caz kulübü ve yanındaki diğer barlara rastgele ateş açtı. Saldırıda LGBTQ olmayan 2 kişi hayatını kaybetti, 21 kişi de yaralandı.

Oslo’nun merkezindeki 0301 sayılı sokak, 1852’de, Rigsbank'ın Norveç şubesi başkanı Marcus Rosenkrantz’ın anısına “Rosenkrantz Sokağı” olarak değiştirildi. Sokak aynı zamanda Norveç Parlamentosu’na giden yolun üzerinde bulunuyor.

Başkentin ünlü sokağında çok sayıda bar ve gece kulübü bulunuyor. Kuzeyinde Adliye Sarayı ve güzel tasarlanmış yaya sandalyelerinin bulunduğu bir meydan var. Sokaktaki bir pitza dükkanının yanında, 1979'dan beri açık olan tanınmış bir gay-bar ve gece kulübü olan London Pub bulunuyor.

Kulübün bodrum katındaki tabelada, "1979'dan beri eşcinsel erkeklerin genel merkeziydi" diye yazıyor. Hafta sonu akşamları bu yerlerden birinde yemek yiyip birşeyler içmek için yer bulmak zordur ve bunu bulan kişi şanslı sayılır.

Rojhılatlı Zanyar sağa sola rastgele ateş açtı

25 Haziran akşamı, sarı tişört giyen bir şahıs, London Pub’ın önüne gelerek ateş açmaya başladı. Ardından Herr Nilsen caz kulübü ve etrafındaki diğer barlara ateş açtı. Güney doğru ilerleyen saldırgan, trafik ışıklarının önüne ulaşana kadar da ateş etmeye devam etti.

Etraftaki insanlar panik içerisinde koşuştu. Saldırıda 2 kişi hayatını kaybetti, 21 kişi de yaralandı. Ölenlerin 42 yaşındaki pilot John İsacsoon ve 60 yaşında Cary isimli hemşire bir kadın olduğu belirtildi.

Saldırgan ise 5 dakika içerisinde polis tarafından yakalandı. Aslen Rojhılatlı bir Kürt olan Zanyar Matatapur, 43’üncü doğum gününe bir gün kala bu saldırıyı gerçekleştirdi.

Zanyar Metapur kimdir?

Saldırgan Zanyar Matapur, 26 Haziran 1979 yılında Rojhılat2ın Sine kentinde doğdu. Sine’de öğretmen olan babası 1980’li yılların sonunda ailesini alarak önce Pakistan’a, sonra da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) programı ile Norveç’e göç ediyor.

Aile 1991 yılında Norveç’e ulaşıyor. İlk başlarda Bergen kentine yerleşen aile 1993 yılında başkent Oslo’ya taşınıyor. Zanyar Matapur burada spora başlıyor ve boksör oluyor. Hatta yerel düzeyde ödüller kazanıyor, yerel basında adından söz ettiriyor.  

Oslo’da yaşayan Kürtler Zanyar’ı tanıyor. Ancak o Kürt dernek ve kurumlarına hiç gitmemiş. Zanyar 2015’ten sonra uyuşturucu ve kavga suçlarından sabıkası bulunan Matapur’un 3 ay boyunca hapis yattığı biliyor.

Aileyi yakından tanıyanlardan biri Rûdaw’a, “Zanyar’ın ailesi Sine’de tanınan iyi bir aile. Kendisi ve kardeşleri Norveç’te okumuş, yetişmiş kişiler. Babası Rojhılatlı Kürt partilerden birinin sempatizanı ancak faaliyetlerinde yer almamış bir kişi” dedi.

Gece kulübü sahibi: Ölenler konuklarımız değildi

Geçtiğimiz Pazar günü saldırıya uğrayan kulüp olayın ardından yaşanan hasarı gidererek tekrar müşterilerine hizmet vermeye başladı.

Asyalı olduğu belli olan bir kişi, kulübün önüne bırakılan çelenk ve çiçekleri düzenliyor. İsmini açıklamadan Rûdaw’a konuşan şahıs, “Kulübün sahibiyim. Tekrar ediyorum, kin ve nefret sahipleri bizi durdurmayacak” dedi.

Kulüp sahibi, “Camlara kurşun isabet etti. Fakat ölenler müşterilerimiz değildi. İçeride yaralananlar oldu” diye ekledi.

Olay şahitlerinden 50 yaşlarında bir kişi de, “Güvenlik görevlilerinden biri İranlıydı. O hayatımızı kurtarmamıza yardım etti. Ama saldırgan da bir İranlıydı” diye konuştu.

 

London Pub’ın güvenlik görevlisi de Sine’li

Kulübün güvenlik görevlilerinden biri Saman isimli Sine’li bir Kürt genç. Kulüp sahibi, saldırgan etkilenen Saman’ın izinli olduğunu söyledi.

Saldırının nedeni henüz bilinmiyor ancak polis yetkilileri, saldırgan gözaltına alındıktan sonra saldırıyı "radikal İslamcı terör" kategorisinde değerlendirdiklerini açıkladı.

Zanyar Matapur’un hala polise ifade vermediği belirtiliyor.

İlk başta bir akıl hastanesine gönderilen saldırgan, daha sonra soruşturmanın tamamlanması için cezaevine gönderildi.

Norveçli ünlü avukat John Cristian Alden, ülke basınına yaptığı açıklamada, “Saldırının nedenleri hakkında konuşmak için henüz erken. Çünkü Zanyar polise ifade vermeyi reddetmiş. Soruşturmanın neticesini beklemek gerekiyor” dedi.

Norveç’te yaşayan Rojhılatlı avukat Seyran Ahmed, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Soruşturmanın sonuçlarına göre ceza alacak. Ancak terör suçundan mı, başka bir suçtan mı ceza verileceği soruşturmanın ardından mahkemede netleşecek” diye belirtti.

Norveç’ye yaşayan Kürtler medya ve kamuoyunun yaklaşımından rahatsız. Onlar, “Zanyar bu kültür içerisinde büyüdü. Bu yüzden onun işlediği suç tüm Kürt toplumuna mal edilemez” diyor.