Paris’in ‘Kürt Dostu’ yeniden belediye başkanı seçildi

29-06-2020
Necmi Orta @sira_sibe_
Etiketler Anna Hidalgo Paris Fransa Yerel Seçimler
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Fransa yerel seçimlerinde başkent Paris’te zafer “Kürt Dostu” diye bilinen mevcut Belediye Başkanı sosyalist politikacı Anne Hidalgo’nun oldu.

Fransa’da Corona virüsü gölgesinde yapılan yerel seçimlerin ikinci turunda seçimlere katılım oranı yüzde 40’larda kalırken Yeşiller, Lille, Bordeaux, Strasbourg ve Lyon gibi büyük kentleri almayı başardı.

Rûdaw muhabiri başkent Paris’te mevcut Belediye Başkanı Anne Hidalgo’nun yeniden seçildiğini aktardı.

Paris'te Sosyalist Parti’nin (PS) adayı mevcut Belediye Başkanı Anne Hidalgo, oyların yüzde 48,7'sini almayı başardı.

Merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisinin (LR) adayı Rachida Dati, yüzde 33,8 ile ikinci sırada ve LREM'in adayı eski Sağlık Bakanı Agnes Buzyn yüzde 13,3 ile üçüncü sırada yer aldı.

Başkan Barzani: Hidalgo, Mitterrand’ın yerini aldı

1959’da İspanya’da dünyaya gelen Anna Hidalgo, Sosyalist Parti (Fransa) üyesidir. Nisan 2014'ten Paris Belediye Başkanı seçilen Hidalgo aynı zamanda Paris'in ilk kadın belediye başkanıdır.

Belediya başkanlığı döneminde 2016’da Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret eden Hidalgo, Kürt liderlerle görüşmüştü.

Ardından Eylül 2016’da Paris’i ziyaret eden Başkan Barzani, Hidalgo ile bir araya gelmiş, “Kürtler Danielle Mitterrand gibi şefkatli bir anneyi kaybettiği için üzüldü ancak şimdi Sayın Anne Hidalgo onun yerini aldı” demişti.

Kürt halkına saygı duyduklarını dile getiren Hidalgo da, “Her açıdan Kürtler'i destekliyoruz. Her zaman da hazırız. Kürtler barışı isteyen bir millet” diye konuşmuştu.

Hidalgo daha sonra Temmuz 2019’da Paris’te Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile görüşmesinde “Kürtlerin dostu” olduğunu bir kez daha vurgulamış, Erbil ile Paris belediyelerinin kardeş belediyeler olması için çalıştıklarını söylemişti.

Paris dünyanın en önemli siyaset, sanat ve ticaret merkezlerinden biri olarak biliniyor. Avrupa’nın en büyük ticaret kentlerinden biri olan Paris koronavirüs salgınından önce yılda ortalama 40 milyon turist ağırlıyordu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli