İSVEÇ – Kürt dernekleri kapanıyor

Stockholm (Rûdaw) – İsveç’te bulunan önemli Kürt dernekleri ilgisizlikten kapanma noktasına geldi. Ancak konu bununla sınırlı değil.

 

Yasalara göre, hükümet ilk kez dernek kuran kişilere önemli destek sunuyor. Ancak Kürt aktivistler bu imkanın yeterince değerlendirilmediği görüşünde.

 

Rûdaw’a konuşan Kürt aktivist Samal, çoğu kişinin hükümetin sunduğu parasal yardımı alabilmek için 6 ila 14 ay boyunca dernek faaliyetlerini sürdürdüğünü, daha sonra da bir senaryo uydurarak kapattığını söylüyor.

 

Resmi bir kurumda da çalışan Samal, yasal yollardan bu işi takip ettiğini ve bu şekilde hükümete ciddi yük getirildiğini gördüğünü belirtti.

 

Göteborg kentindeki Toyota şubesinde çalışan aktivist Bekir Muhammed ise, “Bazı aileler, hem sosyal güvenlik siteminde para alıyor hem de dernek üzerinden hükümetten yardım alıyor. Bu şekilde geçinen Kürt aileler var. Sırf bu kentte benim haberdar olduğum 10 tane örnek var” diyor.

 

Çoğu kişinin bu şekilde adeta bir gelir kapısı olarak sistemden faydalandığı belirtiliyor.

 

Stockholm’de bulunan Kürt Kütüphanesi sorumlusu Newzad Hırori, Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Kürt işadamlarının verdiği desteğin azalmasıyla kütüphanelerinin kapanmayla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

 

Hırori’nin İsveç’te bir radyoya verdiği demeçten sonra sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta destek amacıyla bir sayfa açılmış.

 

1997’de Kürt yazar Nedim Dağdeviren tarafından kurulan kütüphane, İsveç’teki en büyük Kürt kurumu konumunda.

 

Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre İsveç’te yaklaşık 400 Kürt derneği bulunuyor.  Son 10 yılda ise 150 Kürt derneği kapanmış. Derneklerden bazıları Kürdistan Bölgesi Hükümeti tarafından zamanında destek almış ancak bu destek bitince İsveç’ten de destek görememişler.

 

Kürdistan Bölgesi’nde yaşanan krizden dolayı, buradan destek alarak çalışmalarını yürüten bazı dernekler kapanmış.

 

Geçtiğimiz 4 yıl içinde kadın aktivistler tarafından kurulan 25 dernek kapandı. Bu derneklerden birinin yöneticisi olan Beyan’a göre bazı dernekler görevlerini tamamladığı için kapandı, hepsi başarısızlık neticesinde kapanmadı.

 

Uppsala’da Belediyesi’nde yardım dernekleri çalışmalarında görevli olan Feyli Kürt Şara Nebi, “Yasal boşluk var. Bundan faydalanılıyor. Özellikle de Kürt, Arap ve Somalililer bu konuda çok sorun çıkarıyor. Ancak ortaya çıkarıldığında ağır ceza yaptırımı var” diye konuştu.

 

Stockholm’deki ise yasak olmasına rağmen bazı dernekler içki içilen yerlere dönüştürülmüş. Kentteki kafe ve kulüpleri pahalı bulanlar burada takılmayı tercih ediyor.