Hindistan’da salgın nedeniyle sağlık sitemi çöktü

29-04-2021
Rûdaw
Etiketler Hindistan Koronavirüs Covid-19 Sağlık Seyahat
A+ A-

Haber Merkezi - Hindistan'da hızla artan vakalardan dolayı bu ülkeden yapılan uluslararası seyahatlere kısıtlamalar getirildi. Ülkede salgın nedeniyle sağlık sistemi çöktü.

Dünyanın birçok ülkesi özellikle geliştirilen aşılarla birlikte koronavirüs salgınını görece daha rahat bir ortamda atlatmaya çalışırken Hindistan’da ortaya çıkan yeni varyant başta ülkenin kendisi olamak üzere tüm dünya için korkutucu olmaya başladı.

Hindistan’da şimdiye kadar 204 bin kişi salgın nedeniyle hayatını kaybetti.

Ülkede yoğun bakım servisleri nerederye tamamemn doldu.  Hastanelerde  yatak bulamayan hastalar hastane önlerinde boş yatak bekliyor.

Oksijen sıkıntısı da bir başka ciddi sorun. Binlerece hasta yakını kendi imkanlarıyla oksijen tüpü  tedarşk etmeye çalışıyor.  Ülkedeki sağlık sisteminin tamamen çökmesinden endişe ediliyor.

Uzmanlar, salgında ölenlerin sayısının çok daha fazla olduğunu söylüyor.

Son verilerie göre ülke genelinde 345 bin 398 yeni vaka tespit edildi, 3 bin 130 kişi hayatını kaybetti.

Euronews’in bildirdipime göre, yerel medyada açıklanan resmi rakamlarla naaşların yakıldığı krematoryumlarda tutulan kayıtlar arasında uçurum olduğu öne sürüyor.

Epidemiyologların modellemeleri de gerçek can kaybının açıklanandan 2 ila 5 kat daha fazla olduğuna işaret ediyor.

Ülkeler seyahatleri kısıtlıyor

Hindistan’daki bu kriz dünya için de büyük bir endişe kaynağı. Ülkeler aldıkları yeni önlemlerle varyantın  yayılmasını karşı seyahat yasakları uygulamaya başladı.

İspanya, 1 Mayıs'tan itibaren geçerli olacak şekilde, Hindistan'dan gelecek tüm yolculara 10 günlük zorunlu karantina uygulanması kararı aldı. Söz konusu yolcuların karantinayı evlerinde ya da otel odalarında geçirecekleri, temel ihtiyaçların alımı dahil, hiçbir şekilde bulundukları yerden çıkamayacakları kaydedildi. Karantinanın 7. gününde PCR testi yaptıranlar ve negatif sonuç alanlar, 10 günü tamamlamadan karantinadan çıkabilecek.

Yemen de Covid-19 tedbirleri kapsamında, Hindistan'a uçak seferlerini durdurma kararı aldı. Yemen'deki sağlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, söz konusu kararda, Hindistan'dan gelen bir uçaktaki 7 Yemen vatandaşının Covid-19 pozitif çıkması etkili oldu.

İngiltere de Hindistan'a, gelen yolcuların zorunlu olarak bir otelde 10 gün karantinada kalmasını gerektiren kırmızı listeye almıştı.

Öte yandan birçok ülke salgının kontrolden çıktığı Hindistan’a yardım kararı aldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli