Rusya-Ukrayna toplantısı bitti: Kiev ve Çernihiv'de operasyonlar duruyor
Haber Merkezi - Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin İstanbul'da bir araya geldiği toplantı tamamlandı.
Türkiye Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisinde yapılan toplantı, Rusya ve Ukrayna taraflarının hem heyet başkanları hem de heyetler arası görüşmelerinin ardından sona erdi.
Dolmabahçe'de gerçekleşen müzakereler yaklaşık 4 saat sürdü.
Ukrayna heyetinden David Arakhamia, Rusya-Ukrayna müzakere heyetlerinin toplantısına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde açıklama yaptı. Müzakere heyeti, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkeyi garantör ülke olarak görmek istediklerini söyledi.
Ukrayna: Türkiye dahil, 8 ülkeyi garantör ülke olarak istiyoruz
Ukrayna heyetinden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
"Güvenlik garantileri konusunda anlaşmak mümkün olmadı. Garantör olarak BM Güvenlik Konseyi ülkelerini istiyoruz. ABD, Fransa, Türkiye, Çin, Kanada, Polonya. Tabi şu anda işgal altında olan Donbas ve Luhansk bölgeleri söz konusu.
Ukrayna'nın gelecekteki güvenliği teminat altına alınsın istiyoruz. Bütün garantörler tarafından bu temin edilsin istiyoruz. Yasal açıdan güvenlik garantilerinin olması gerekir. Bunun niteliği de NATO Sözleşmesi'nin 5. maddesine benzer olmasıdır. Bu sistem, Ukrayna'yı herhangi bir askeri saldırıya karşı korumalıdır.
Temel hükümleri anlaşmaya dahil edebilirsek o zaman Ukrayna bu anlaşmayı kabul edecek bir duruma gelecektir. Tarafsız ülke statüsü kabul edilebilecektir. NATO Sözleşmesi'nin 5. maddesindekine benzer bir garanti sağlanırsa askeri üsse izin vermeyecektir. Sadece garöntörlerin rızası, izni kapsamında tatbikatlarımız olacaktır. Ukrayna'nın AB'ye katılımını engelleyen hiçbir maddeye yer verilmemelidir ve garantör ülkeler tarafından garantiye alınmalıdır.
Bizim açımızdan hükümetin halkla etkileşim içerisinde olması önem taşıyor. Bu bahsettiğim güvenlik garantiler altında çok daha farklı bir güvenlik durumu ortaya çıkacaktır. Öncelikle referandum yapılacaktır, sonrasında bütün garantör ülkelerin ve Ukrayna Parlamentosu'nun onayı gerekecektir.
Kırım gibi konular anlaşmada ayrı bir madde kapsamında alınmalıdır. Ve ikili görüşmeler kapsamında bu bölgelerin geleceğine karar verilmelidir.
15 sene içerisinde Rusya ile Ukrayna arasında Krıım sorununun çözümünde askeri seçenekler konulmaması için bir madde konulabilir.
Bekleyen konular biraz çözüme kavuşturulmuş oldu. Tabii ki olağanüstü hal altında bunların uygulamaya konulması gerekecek. Sosyal medyada özellikle dezenformasyon yayıldığına dikkat çekmek istiyorum. Bu referandum olağanüstü hal altında gerçekleştirilemez. Burada sözleşmenin 52. maddesinde açıkça belirtildiği üzere, uluslararası anlaşmalar dayatma altında gerçekleşirse kabul edilemiyor.
Rusya askerleri topraklarımızdan çekilirse böyle bir süreç yönetilebilir. Bu yöntem uygulamaya konulursa, savaşa da bir nokta koyulması anlamına gelecek.
Biz bugün görüşümüzü açıkladık. Cevaplarını bekliyoruz. Biz temel olarak en önemli, geri adım atmayacağımız adımları söyledik. Önümüzdeki 2 hafta içerisinde garantör ülkeleri de çok taraflı görüşmelere davet etmeyi düşünüyoruz.”