IŞİD’li Rus vatandaşlar ülkelerine dönebilecek mi?
Moskova (Rûdaw) - IŞİD, askeri olarak nihai yenilgiye uğratıldı ancak IŞİD mensubu tutuklular uluslararası gündemi meşgul etmeye devam ediyor.
Rusya yönetimi, Irak, Rojava ve Suriye cezaevlerindeki IŞİD mensubu vatandaşlarını ülkeye kabul etmeye niyetinde değil. Örgüt mensuplarının çocuklarını ülkeye alınabileceğini belirten Rusya yönetimi, araştırma sonuçlarında, IŞİD'e istemeden katılan kadınları da geri alabileceğinin sinyallerini veriyor.
Rûdaw'a konuşan İslam ve Arap Ülkeleri Uzmanı Baris Dolgolov, "Çocuk ve gençleri alıyoruz, ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Ancak IŞİD silahlı mensupları ile bağlantısı olanlar ve eşlerine yasalara göre muamele edilecek. Ona göre kimin dönebileceği netleşecek" dedi.
Eski Sovyetler Birliği sınırları içinde yer alan ülkelerden yaklaşık 12 bin kişi IŞİD'e katıldı. Bu ülkelerde tutuklu IŞİD mensupları hakkında farklı görüşler hakim.
Kazakistan Uluslararası İlişkiler Temsilcisi Yarlan Karin, "Bu ülkelerde ortak bir görüş hakim değil. Bu konuda sadece fikir alışverişi var. Görüşlerden biri de uluslararası mahkemenin bu konu ile ilgilenmesi yönündedir. Uluslararası mahkeme nasıl ve hangi şekilde olacağını netleştirdikten sonra bunlar alınabilir" ifadelerini kullandı.
Rusya'daki genel görüş, IŞİD'e katılan herkese aynı gözle bakılmaması yönündedir.
Arap Ülkeleri Uzmanı Aleksi Sarabiyev, "Bazıları bilmeden katıldı, bazıları da kandırıldı. Bir kısmı merak edip katıldı ancak bir kısmı da kahraman olmak istedi. Para kazanmak için katılanlar var. Bazıları da eşlerinin peşinden gitti. Bu yüzden IŞİD'e katılanlarda farklı durumların olduğunu görüyoruz. Tümüne aynı gözle bakılamaz" şeklinde konuştu.
Siyasi gözlemciler, cezaevlerindeki IŞİD mensupları yeni bir insani sorunun kaynağı oluşturduğu görüşündeler.