ABD’den Soçi kararı

29-01-2018
Rûdaw
Etiketler Soçi ABD Rusya Suriye
A+ A-

 

Moskova (Rûdaw) - ABD’nin Moskova Büyükelçiliği, ABD’nin Rusya'nın Soçi kentinde yarın düzenlenecek olan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne katılmayacağını açıkladı.

 

Suriye Ulusal Diyalog Kongresi öncesinde garantör ülke heyet başkanları bugün Soçi’de hazırlık toplantısında bir araya geldi.

 

ABD'nin Moskova Büyükelçiliği Basın Sekreteri Mariya Olson, ABD temsilcilerinin, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne gözlemci olarak katılmayacaklarını söyledi. 

 

Suriye görüşmelerinin Soçi yerine Birleşmiş Milletler (BM) toplantısında yapılması gerektiğini belirten, Mariya Olson, açıklamasında şunlara yer verdi:

 

“Birleşik Devletler, Soçi'deki Suriye Ulusal Diyaloğu Kongresi'ne gözlemci olarak katılmayacak. Suriye müzakere komitesinin Soçi'deki kongresine katılmayacak. Ülkemin kongre kararına saygı duyduğunu belirtmek isteriz.”

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Suriye'de IŞİD'le mücadelede sona gelinmesinin ardından kararlaştırdığı Suriye Ulusal Diyalog Kongresi yarın başlıyor. Toplantıya Fransa katılmayacağını açıkladı.

 

Rusya Devlet Başkanlığı Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiev ise, Soçi’de düzenlenecek olan kongreye Kürtlere bireysel olarak da davet gönderildiğini söyledi.

    

Rusya’nın ev sahipliği yaptığı ve Türkiye ile İran’ın da desteklediği toplantıya bin altı yüz kişi davet edildi. Ancak davetlilerden 350 kişinin toplantıya katılması bekleniyor. Toplantı 2 gün sürecek.

 

Kongrenin organizatörleri tarafından yapılan açıklamaya göre Soçi'deki kongreye katılacak delegelerin büyük bölümünü Araplar (yüzde 94.5) oluşturuyor.

  

Kongre'nin ambleminde yalnızca Esad rejiminin bayrağının kullanılması da muhalifler arasında rahatsızlık uyandırmıştı.

 

Rûdaw muhabiri Halit Hüseyin, “Soçi’deki kongre soğuk bir havada gerçekleşecek. Rojava yönetimi ile Suriye muhalefetinin önemli grupları ve yine Rusya’da yaşayan Ezidî Kürtlerin toplantıya katılmama kararı alması Rusya’yı kaygılandırıyor” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli