Fransa’dan Soçi açıklaması

Haber Merkezi - Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, bin 600 davetlinin bulunduğu Soçi görüşmelerinden bir çözüm beklemediğini söyledi.

 

Rusya'nın Soçi kentinde yarın düzenlenecek olan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi öncesinde garantör ülke heyet başkanları bugün hazırlık toplantısında bir araya geldi.

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Suriye'de IŞİD'le mücadelede sona gelinmesinin ardından kararlaştırdığı Suriye Ulusal Diyalog Kongresi yarın başlıyor. Toplantıya Fransa katılmıyor.

 

Tokyo ziyareti sırasında basına konuşan Jean-Yves Le Drian, “Soçi'de bir ilerleme sağlanacağını düşünmüyorum. Çünkü ana unsurlardan biri yani muhalifler orada olmayacak. Rejimin Viyana'da müzakereleri reddetmesi nedeniyle. Viyana'da bir başarısızlık yaşandıysa bunun ardında rejimin müzakerelere katılmaması yatıyordur” dedi.

 

Le Drian Viyana görüşmelerinin çökmesinin, Rusya'daki toplantı için çok küçük bir umut olduğu anlamına geldiğini dile getirdi.

 

Suriye'nin savaş sonrasındaki anayasasını görüşmek için toplantıya bin altı yüz kişi davet edildi. Ancak davetlilerden 350 kişinin toplantıya katılması bekleniyor.

 

Kongrenin organizatörleri tarafından yapılan açıklamaya göre Soçi'deki kongreye katılacak delegelerin büyük bölümünü Araplar (yüzde 94.5) oluşturuyor.

 

Arapların dışında Kürtler, Ezidiler, Süryaniler, Ermeniler, Çerkezler, Çeçenler, Dağıstanlılar, Abhazlar, Türkmenler ve Dürziler de kongrede temsil edilecek.

 

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), Soçi’deki toplantıya davet edilmediğini açıklamamıştı. Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile Suriye iç muhalefeti ise kongreyi boykot kararı almıştı.

 

Kongre'nin ambleminde yalnızca Esad rejiminin bayrağının kullanılması da muhalifler arasında rahatsızlık uyandırmıştı.

 

Toplantıda Birleşmiş Milletler'i (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura temsil ediyor.