Amerikalı araştırmacı Fielding: Aşıdan sonra da on binlerce kişi ölebilir
Washington (Rûdaw) - Amerikan Bilim Adamları Federasyonu Baş Araştırmacısı Eric Fielding, yeni tip koronavirüsüne (Covid-19) karşı geliştirilen aşıların etkisinin yüzde 70’larda olsa dahi büyük oranda virüsün yayılmasının önüne geçilebileceğini söyledi.
Rûdaw New York muhabiri Mecid Nizamettin Gılli’nin sorularını yanıtlayan Amerikalı araştırmacı Eric Fielding, dünyada geliştirilen aşıların Covid-19’a karşı etkilerinden bahsetti.
Salgına karşı geliştirilen aşıların insanlar üzerinde denenmesinden sonra da on binlerce kişinin hayatını kaybedeceğini belirten Eric Fielding, “Biz aşıyı 3 ila 4 bin kişi üzerinde deniyoruz, bu nedenle birkaç yüz kişinin sonucu üzerinden değerlendirme yapmıyoruz. Çin ve Rusya’da üretilen aşılar şu anda ikinci aşamada ve az sayıda insan üzerinde denendi. Bizim açımızdan aşının 3’üncü aşaması önemli, çıkan sonuçlar ölüm sayısı ile virüsün şiddetinin azalttığını gösteriyor. Aşı olanlara yüzde eli aşı dozu enjekte ediliyor yüzde 50 de su. Eğer hepsinin sonucu aynı ise vurulan aşının etkisi olmadığı ortaya çıkıyor” dedi.
Aynı zamanda her iki grupta aynı etkiler görülürse aşının sağlık açısından kötü etkisi olmayacağını belirten ABD’li birlim adamı, “İnsanların bir hususu anlamaları gerekiyor; ilerleyen günlerde yüzlerce milyon insan aşı olduğunda yüksek oranda kalp krizi yaşanacaktır. On binlerce kişi de hayatını kaybedebilir. Sadece Amerika’da 10 milyonda 40 bin kişinin hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor. İlerleyen günlerde ölümlerle ilgili haberler duyacağız. Temkinli olmamızda fayda var ancak yaptığımız aşı denemelerinde aşı maddesiyle diğer maddelerle aşı olanlar üzerinde her hangi bir kötü etki görülmemektedir. Aşının etkisi yüzde 90 ile 95 arasında olduğunu da söylemekte yarar var” diye konuştu.
Pfizer vs Moderna mı yoksa Oxford ve Astrazeneca mı?
Covid-19 aşısını kendisinin de kullanacağını belirten Fielding şöyle devam etti:
“Şu ana kadar resmi olarak sadece bir aşının sonucu yayınlandı. Pfizer vs Moderna şirketleri sonucu en erken açıklayan iki firma oldu. Şahsen Oxford’un geliştirdiği aşıyı da beğeniyorum. Oxford, aşının yüzde 90 etkili olmasını kesinleştirmek adına iki kez daha aşıyı üçüncü evresinde deniyor. Aynı zamanda yan etkilerinin olup olmadığından emin olmak istiyorlar. Bana göre Oxford’un geliştirdiği aşı çok iyi. Bu aşının güçlü yanları var; dondurucuda bulunmasına gerek yok. Aynı zamanda Pfizer vs Moderna aşılarına göre 10 kat daha ucuz. Sıradan bir buzdolabında muhafaza edilebilir ve dondurulmasına gerek olmadığı gibi fiyatı da çok ucuz. Bu nedenle dünya genelinde Oxford aşısına yoğun bir talep var. Gelişmemiş ülkeler söz konusu aşıyı rahatlıkla alabilir ve kullanabilirler. Şu anda seri üretime başlanması için beklemeliyiz. Farklı aşılar da var ancak hala üçüncü aşamaya geçtiklerini yayınlamadılar.”
“Bu durumda Pfizer vs Moderna aşılarının zengin ülkelerin aşısı olacağını söyleyebilir miyiz?” sorusuna Fielding, “Halihazırda evet diyebiliriz. Genelde bahsettiğiniz ülkeler talep ettiler” yanıtını verdi.
Eric Fielding, şöyle devam etti:
“Ancak Hindistan ve gelişmiş birçok ülke Oxford ve Astrazeneca gibi aşılarının baş alıcıları diyebilirim. Johnson and Johnson şirketinin de geliştirdiği aşı üçüncü aşamasında deneniyor. Johnson and Johnson aşısının da iki güçlü özelliği var. Oxford aşısı Pfizer vs Moderna gibi iki öğün alınması gerekiyor ancak johnson and Johnson aşısı sadece bir öğün alınıyor ve dondurularak saklanmasına ihtiyacı yok. Bu şu ana kadar dünyanın en iyisi. Söz kousu aşının etkisinin artmasını umuyorum. Etkili olma oranı yüzde 70 ve üzerine ulaşması beni sevindirecektir. Çünkü aşının ucuz olması demek insanlara daha hızlı ulaşması anlamına gelir, böylece virüsün yayılmasının önüne daha hızlı geçilecektir. Virüsün yayılmasını önlememiz için aşının etkisi ila yüzde 90 ile 95 olması gerekmiyor, yüzde 70 ve üzeri de ciddi oranda virüsün yayılmasını önleyecektir. Hastaneler dolmayacak ve sağlık çalışanları bu durumda mutlu olacaklardır. İnsanlarda bundan sonra çaresizlikten dolay bekleme salonlarında can vermezler. Bu nedenle aşının etkisi yüzde 70 olması bile yeterli oluyor.”