Kürt Diasporası seçimlerde ne yapacak? Avusturya'da SPÖ ve FPÖ arasında zorlu yarış

53 dakika önce
Rûdaw
Etiketler Kürt Diasporası Avusturya Viyana Avusturya Özgürlük Partisi Sosyal Demokrat Parti
A+ A-

Düsseldorf (Rûdaw) - Viyana'nın Kürt Belediye Başkanı Saya Ahmed, Avusturya'daki Kürtlere çağrıda bulunarak seçimlerde Sosyal Demokrat adaylara oy vermelerini istedi.

Avusturya, yarın kritik bir parlamento seçimine hazırlanıyor. Anketler, Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ile Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) arasında sıkı bir rekabet olduğunu gösteriyor.

Son verilere göre, FPÖ'nün oyların yüzde 26-31'ini alarak 183 sandalyeli parlamentoda yaklaşık 50 koltuk kazanma ihtimali bulunuyor. SPÖ'nün ise oyların yaklaşık yüzde 21'ini alması bekleniyor.

Avusturya'daki Kürt Diasporası ve seçimler

Ülkedeki Kürtlerin sayısı hakkında resmi bir veri bulunmamakla birlikte, gayri resmi tahminler yaklaşık 150 bin Kürt'ün Avusturya'da yaşadığını gösteriyor.

Avusturya'da siyasete ilgi gösteren ve önemli pozisyonlara gelmeyi başaran bazı Kürtler, ülkenin karar alma mekanizmalarında önemli roller üstleniyor.

Sosyal Demokrat Parti üyesi ve Viyana'nın 9. bölgesinin Kürt belediye başkanı Saya Ahmed, Rûdaw’da Hemen Abdullah’ın sunduğu Diaspora programına konuk olarak Avusturya'daki Kürt Diasporası ve parlamento seçim sürecini değerlendirdi.

Avusturya'daki parlamento seçimlerinde Kürtleri oy kullanmaya ve SPÖ’ye destek vermeye çağıran Saya Ahmed, "Avusturya'daki Kürtlerin sandık başına gitmesi ve Sosyal Demokratlara oy vermesi önemli, çünkü Sosyal Demokratlar Kürtlerin durumunu iyileştirmeye çalışıyor" dedi.

Avusturya'daki Kürt Diasporasının tarihini anlatan Saya Ahmed, "Kürdistan Bölgesi Kürtleri 45 yıldır Avusturya'da yaşıyor. Dolayısıyla Kürtleri artık tanımak önemli. Bu nedenle Kürtlerin artık birliğe ihtiyacı olduğunu düşünüyorum, çünkü Avusturya'daki tüm partiler Kürtler için iyi değil” ifadelerini kullandı.

Sosyal Demokrat Parti’de dört Kürt adayın çalıştığını belirten Saya Ahmed, “Avusturya'da yaşayan Kürdistan'ın dört parçasındaki Kürtlerin Sosyal Demokratlar tarafından desteklendiğini biliyoruz. Dolayısıyla her birinin oyu seçimlerde fark yaratacaktır” dedi.

Avusturyalı Kürt siyasetçi, Sosyal Demokratların sağcılardan (Avusturya Özgürlük Partisi) çok farklı olduğunu vurgularken, "Durum demokrasi adına biraz kritik. Anketlere göre yabancı karşıtları (sağcılar) güçleniyor. Bu da Avusturya'daki Kürt Diasporası başta olmak üzere, göçmenler ve yabancılar üzerinde olumsuz etki yaratacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli