Azerbaycan, Dağlık Karabağ'ın eski devlet bakanını Hakari Köprüsü’nde gözaltına aldı

28-09-2023
Etiketler Azerbaycan Ermenistan Dağlık Karabağ Ruben Vardanyan
A+ A-

Haber Merkezi – Dağlık Karabağ'ın eski devlet bakanı Ruben Vardanyan'ın Azerbaycan güvenlik güçlerince Hakari Köprüsü'nde gözaltına alındığı bildirildi.

Ermenistan Hükümeti, Ruben Vardanyan'ın gözaltına alınmasına ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu.

Eşi Veronika Zonabend, Çarşamba günü  Ruben Vardanyan'ın Ermenistan'a geçmek isterken Azerbaycan'ın Hakari Köprüsü'nde gözaltına alındığını duyurmuştu.

Azerbaycan Devlet Güvenlik Servisi Ruben Vardanyan'ın tutuklandığına ilişkin bilgiyi doğruladı. Vardanyan’ın, Devlet Sınır Teşkilatı'nın acil müdahale güçleri tarafından başkent Bakü'ye götürüldüğü kaydedildi.

Ermenistan Dışişlerinden açıklama

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ani Badalyan Ermeni medyasına yaptığı açıklamada Ruben Vardanyan'ın haklarının korunması ve geri dönüşünün sağlanması için mümkün olan her türlü tedbiri alacaklarını söyledi.

Dışişleri Sözcüsü şunları kaydetti:

"Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Laçın Koridoru üzerinden insanların Dağlık Karabağ'dan Ermenistan'a engelsiz hareket etmesinin sağlanmasının zorunluluğunu defalarca vurguladı.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Ruben Vardanyan'ın haklarının korunması ve geri dönüşünün sağlanması için mümkün olan her türlü tedbiri alacaktır. Bu konuda Rusya Federasyonu ve diğer uluslararası ortaklarımızdan da destek bekliyoruz."

Ermenistan AİHM’e başvurdu

Öte yandan Ermenistan Hükümeti, Dağlık Karabağ'ın eski devlet bakanı Ruben Vardanyan'ın Azerbaycan tarafından Hakari Köprüsü'nde gözaltına alınması konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu.

Ermenistan'ın Uluslararası ve Hukuki Temsilci Sözcüsü Asmik Samvelyan, Ruben Vardanyan'ın tutulduğu koşullar ve sağlık durumu hakkında bilgi verilmesini talep etti.

Ruben Vardanyan kimdir?

1968’de dünyaya gelen Ruben Karleni Vardanyan Ermeni bir işinsanıdır.  Ermeni bir milyarder olarak isminden sık sık söz ettiren Ruben Vardanyan, geçtiğimiz yıl Rusya'dan Karabağ'a yerleşmiş ve 4 Kasım 2022'den 23 Şubat 2023'e kadar devlet bakanlığı görevini yürütmüştü.

Ne olmuştu?

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti, 2 Eylül 1991'de Ermenistan’ın desteği ile kurulmuştu. Ancak Ermenistan dışında hiçbir ülke kurulan cumhuriyeti tanımadı. 

Olayların yaşandığı bölge Azeriler tarafından Dağlık Karabağ, Ermeniler tarafından ise Artsakh olarak adlandırılıyor.

Bu bölge, uluslararası alanda Azerbaycan toprağı olarak tanınıyor, ancak bölgenin geniş kesimleri 30 yıldır Ermeni güçlerinin kontrolü altındaydı.

2020 yılındaki 2. Dağlık Karabağ Savaşı, Rusya’nın arabuluculuğunda imzalanan bir ateşkes anlaşmasıyla sona ermişti. Bölgeye Rus barış gücü yerleştirildi. 

Ancak bölgedeki gerilim sona ermedi.

Azerbaycan 19 Eylül'de Dağlık Karabağ'da "terörle mücadele" operasyonu başlattığını duyurdu, bölgedeki Ermeni güçlere teslim olmaları ve ‘yasa dışı rejime’ son vermeleri çağrısı yaptı.

Operasyonun ikinci gününde uluslararası toplumunda girişimiyle Ermenistan’ın bölgedeki güçlerin silahlarını bırakacağı taahhüdü sonrasında ateşkes sağlandı. 

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanı Samvel Şahramanyan bugün yaptığı açıklamada, 1 Ocak 2024'ten itibaren tüm devlet kurumlarının feshedilmesine ilişkin kararnameyi imzaladığını duyurdu.

Ermeni ve Azeri yetkililer 26 Eylül’de Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya geldi. Görüşmede, 5 Ekim’de Paşinyan ve Aliyev’in İspanya’nın Granada kentinde yapılacak ikinci buluşmanın hazırlıkları da gündeme geldi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli