Libya Dışişleri Bakanın İsrailli mevkidaşı ile görüşmesi olay oldu

28-08-2023
Etiketler Libya İsrail Dışişleri Bakanı Soruşturma
A+ A-

Haber Merkezi – Geçen hafta Libya Dışişleri Bakanı Necla Menguş'un İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile bir araya gelmesi sonrası açığa alınarak hakkında soruşturma başlatıldı. Yurt dışı yasağı olan Menguş’un Türkiye’ye gittiği iddia edildi. 

İsrail'i tanımayan ve herhangi bir diplomatik ilişkisi bulunmayan Libya'da, Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Dışişleri Bakanı Menguş'u İsrailli mevkidaşı ile görüşmesi nedeniyle açığa alarak hakkında soruşturma başlattı.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti tarafından açıklanan 368 no'lu kararnamede, "Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş'un açığa alınması ve hakkında soruşturma açılmasına karar verildi" ifadeleri yer aldı.

Menguş ile ilgili soruşturmanın Libya Adalet Bakanı başkanlığında oluşturulacak komisyon tarafından yapılacağı kaydedildi.

Bakan Menguş'un İsrail'in varlığını temsil eden herhangi bir tarafla herhangi bir toplantı yapmayı reddettiği ve Libya Ulusal Birlik Hükümeti'nin yaklaşımı doğrultusunda hala kararlı olduğunun teyit edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bakanlık, İbrani ve uluslararası basının aktardığı gibi olaya toplantı ve görüşme niteliği verme girişimlerini kategorik olarak reddediyor. Dışişleri Bakanlığı, siyonist oluşumla normalleşmeyi tamamen ve kesin olarak reddettiğini bir kez daha vurgular ve Filistin davasına ve kardeş Filistin halkına karşı tutumunun sağlam olduğunu bir kez daha teyit eder."

Menguş özel bir uçakla Türkiye’ye gitti iddiası

Merkezi Trablus’ta bulunan Libya Havaalanları Güvenliği Kurumu (OSI), İtalya'da, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile görüştüğü ortaya çıkan ve daha sonra açığa alınarak hakkında inceleme başlatılan Libya Dışişleri Bakanı Necla Menguş’un özel bir uçakla Türkiye’ye gidişine izin verildiği yolundaki haberleri yalanladı.

İnternet haber sitelerinde yayılan haberde Falcon tipi özel uçakla, Necla Menguş’un pazarı pazartesiye bağlayan gece yarısı İstanbul'a geldiği iddia edilmişti.

Bakana yurt dışına çıkış yasağı geldi

OSI yaptığı yazılı açıklamada, bakanın ne normal terminal ne de VIP üzerinden Libya topraklarını terk etme "yetkisi" olmadığını bildirdi.

Bakanın yurt dışına seyahat etmesi yasaklanan kişiler listesinde yer aldığı belirtilen açıklamada, güvenlik kameralarının, Necla Menguş’un Mitiga Havalanı’ndan ayrılmadığını kanıtlayacağı vurgulandı.

Kuzey Afrika ülkesi Libya, İsrail'i tanımıyor ve Tel Aviv ile diplomatik ilişkileri bulunmuyor. Libya pasaportunda 'işgal altındaki Filistin toprakları (İsrail) dışında bütün ülkelere gidebilir' notu bulunuyor. Ayrıca İsrail ile ilişki kurmak kanunen yasak.

Menguş’un İsrail Dışişleri Bakanı ile görüştüğünün duyurulmasının ardından, başkent Trablus’un yanı sıra Misrata, Tacura, Zaviye, Sabrata, Zliten ve Beni Velid bölgelerinde protestolar düzenlendi. Protestolarda caddelerde lastikler ve Beni Velid’te İsrail bayrağı yakıldı. Yerel medya, görgü tanıklarına dayandırdığı haberlerinde Trablus’taki Dışişleri Bakanlığı önünde de silah sesleri duyulduğunu aktardı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli