Moskova Kürt Enstitüsü çalışmalarını durdurdu
Moskova (Rûdaw)- Kürtler ve Kürdistan hakkında büyük bir kaynak olan Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan Kürt Enstitüsü, kısıtlı imkanlardan dolayı çalışmalarını durdurdu.
Kürt Enstitüsü yönetimi, mali sıkıntılardan dolayı, çalışmalarını durdurma kararı aldıklarını açıkladı.
Kurum 2001 yılında, Rusya’da Kürt Dili ve Edebiyatı’yla ilgili çalışmalar ve Rusça-Kürtçe tercümeler yapmak amacıyla kurulmuştu.
Kurumun yöneticileri, bir grubun üstesinden geleceği bir iş olmamasına rağmen, şimdiye kadar birçok tarihi belgeyi okuyup kaydettiklerini, bunlardan ikisinin de Kürdistan’ın tahrip edilmesiyle ilgili iki harita olduğunu söylüyorlar.
Sovyet Rusya’dan bu yana ordaa binlerce Kürt yaşadığı halde, Kürtçe eğitim veren bir okul bulunmuyor.
Enstitü, Kürt ve Rus öğrenciler için bir kaynak konumundaydı. Özellikle de Sovyet Kürtleri’nin tarihi hakkında araştırma yapmak isteyenler için, önemli bir kaynaktı.
Enstitü Başkanı Prof. Dr. Koço, Rusya Hükümeti ve Kürdistan Bölgesi’nden çalışmalarına maddi kaynak alamadıkları için, çalışmalarını durdurduklarını belirtti.
Prof. Koço, “Kimse bize destek olmuyor. Daha önce Rusya’da faaliyet gösteren birçok Kürt derneği de maddi sıkıntılardan dolayı kapandı. Rusya büyük bir devlet, bu yüzden Kürt bilimi çalışmalarına destek vermesi lazım” dedi.
Prof. Dr. Koço, daha önce Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’de de bir şube açmak istediklerini ancak yine maddi destek alamadıkları için bu projeyi hayata geçiremediklerini dile getirdi.
Fransa, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer bazı ülkelerde de Kürt dili ve tarihi üzerine araştırmalar yapan enstitüler de aynı zorluklarla karşı karşıya.
Daha önce St. Petersburg’ta Doğu Bilimleri Merkezi’nde Kürtçe bölümü faaliyet gösterirken, uzman kişilerin olmayışından bu bölüm de kapandı.
Moskova Kürt Enstitüsü Başkan Yardımcısı Dr. Bekir Şamhemed, Enfal ile ilgili ilk Rusça kitabı kendilerinin yayınladığını söyledi.
Enstitü yöneticileri, Avesta adlı bir kitabı yayınladıkları için de mutlu olduklarını ifade etti.
Dr. Şamhemed, “Bu kitap bir profesör tarafından yazıldı ve içeriğinde Zerdüşt Peygamber’in hangi dille yazdığı konusu üzerinde duruldu. Kitapta, Kürt dilinde 3 bin yıl önce kitap yazıldığı ortaya çıkıyor. Halen bile Ekmeleddin İhsanoğlu gibiler Kürtçe’nin bilim dili olmadığını söylüyor” dedi.
Aynı zamanda işadamı olan Dr. Bekir Şamhemed, enstitünün çoğu masrafını kendisinin karşıladığını ancak elinden daha fazlasının gelmediğini dile getirdi.