Haber Merkezi-Avrupa ülkelerinden onlarca Hiristiyan'ın Suriye ve Irak’a giderek IŞİD'e karşı savaştığı öne sürülüyor.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun desteği ile merkezi İtalya'da bulunan araştırma kuruluşu Agenformedia tarafından hazırlanan rapora göre, Ortadoğu’ya aşırıcı grupların yanında savaşmaya giden Avrupalı Hıristiyanlar’ın sayısı giderek artıyor.
“Yabancı savaşçılar” kavramı kullanılan raporda, Avrupa'dan gidenlerin genelleme yapılarak Müslüman ya da cihat yanlısı olduğunu söylemenin hatalı olacağı vurgulanıyor.
“Avrupa Hıristiyan Süryani topluluğuna mensup Johan Cosar, Suriye’de Sutoro adlı gönüllü Hıristiyan Süryani güçlerine eğitim veriyor" denilen raporda, bu kişilerin Suriye'deki Halk Savunma Birlikleri (YPG) ile hareket ettikleri belirtiliyor.
Raporda, “2000’li yılların başında da Avrupa’dan Irak’ın kuzeyine gidip Süryani milis güçlerine katılanların ve eğitim verenlerin olduğu, bunların arasında Hollandalı polis Judi Mikhael ile onun İsviçreli, Alman ve İsveçli arkadaşlarının bulunduğu” kaydediliyor.
İsviçre’deki yayımlanan Sonntags Zeitung gazetesi, bölgede görüştüğü Hristiyan milislere dayanarak son dönemde en az 10 İsviçreli'nin, Rojava’da Süryani Askeri Konseyi’ne (SAK) katıldığını bildirdi.
Gazete, SAK’ın eğitim kampında milisleri eğiten Johann Cosar’ın İsviçre vatandaşı olduğunu, 31 yaşındaki Cosar’ın geçmişte 5 yıl İsviçre Ordusu’nda görev yaptığını yazdı.
Cosar, gazeteye yaptığı açıklamada, bölgedeki Hıristiyan varlığını korumaya kararlı olduklarını belirterek, “Memleketimizde ölmeye hazırız” ifadelerini kullandı.
Hristiyan milislerden 42 yaşındaki Gewargis Hanna da geçmişte Irak’ta da savaştığını belirterek, “Bu bölgeyi IŞİD’e karşı korumamız ve yeni yönetimi desteklememiz gerekiyor” dedi.
Avusturya'da yayımlanan Krone gazetesi de Irak ve Suriye'de savaşan Hıristiyan sayısının yaklaşık bin kişi olduğunu iddia etti.
Ortadoğu uzmanı ve "Agenfor Center" adlı sivil toplum kuruluşunun direktörü Sergio Bianchi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa'da bazı kişilerin Suriye ya da Irak’taki dini ve etnik azınlıkların baskı altında olduğu düşüncesiyle hareket ettiğini söyledi.
Bianchi, “Bu insanlar kendi toplulukların tehdit altında olduğunu düşüyor. Gitmelerindeki temel itici güç bu. Sadece Suriye’de değil, Irak’ta da tehdit altında olduklarını hissediyorlar. Kürtler gibi Süryaniler de bölgede güven de hissetmiyor kendisini. Kendi topluluklarını savunmak istiyorlar" diye konuştu.
Öte yandan, Bianchi Avrupa’daki Süryani derneklerinin ise aslında kimsenin Ortadoğu’ya giderek savaşmasını desteklemediğini vurgulayarak, Süryani Kilisesi’nin de Suriye’ye gidilmesine karşı bir duruşu olduğunu kaydetti.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın