Biden ve Trump canlı yayında karşı karşıya geldi: ‘Üçüncü dünya ülkesi gibi olduk’

28-06-2024
Etiketler Donald Trump Joe Biden ABD ABD seçimleri
A+ A-

Haber Merkezi – ABD Başkanı Joe Biden ve eski başkan Donald Trump, Kasım ayında yapılacak seçimler için televizyondaki ilk tartışmalarını gerçekleştirdi.

Dün akşam yerel saatle 21.00'da (Türkiye saatiyle 04.00) başlayan, Atlanta'daki CNN Başkanlık Tartışması'nda iki aday, yaklaşık dört yıl sonra ilk kez, seçmenleri kendilerine oy vermeye ikna etmek üzere bir araya geldi.

Tartışma sırasında Trump, Biden'ı ABD'nin gücünü azaltmakla suçladı, "Üçüncü dünya ülkesi gibi olduk, bize saygı duymuyorlar" dedi. Biden'ın göçmen ve ekonomi politikalarını eleştirdi.

Biden, Trump'ın pek çok sözünü yalandı. "Hayatımda bu kadar fazla saçmalık duymamıştım" dedi.

Putin'in savaşı bitirme koşullarının kendisi için kabul edilebilir olup olmadığı sorulduğunda, "Hayır, bu savaş hiç olmamalıydı" diyerek cevapladı. Trump, kendisinin yönetimi altında savaşın hiç başlamamış olacağını iddia etti. Biden yönetiminin Ukrayna'ya yardımını eleştirdi.

Trump Gazze'yle ilgili soruya ise, "İsrail işi bitirmeli" şeklinde cevap verdi.

Biden, Putin'in "savaş suçlusu" olduğunu söyledi, Ukrayna'ya yardım politikasını savundu. İsrail'e güçlü desteğini yineledi ve Hamas'ın ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

Tartışmanın kazananı kim?

Tartışmanın ardından konuşan CNN baş muhabiri John King, "bu sönük performansın ardından Biden'ın partisinin onun çekilmesiyle ilgili tartışmaya başladığını" ifade etti.

CNN'in siyasi yorumcusu David Axelrod ise, Biden'ın Trump'ı esas itibarıyla yendiğini ancak "Biden'ın devam edip etmeyeceği konusunda tartışmalar olacağını" söyledi.

CNN'e konuşan Başkan Yardımcısı Kamala Harris de eleştirilere "Evet, yavaş bir başlangıç ama güçlü bir bitiş oldu" şeklinde cevap verdi.

BBC Kuzey Amerika muhabiri Anthony Zurcher ise tartışma öncesi ABD'lilerin Başkan Biden'ın yaşı ve göreve uygunluğuyla ilgili endişeleri olduğunu ve bu tartışmanın endişeleri ortadan kaldırmadığını yazdı. Biden'ın konuşmalarının "net olmadığını" ekledi.

Henüz resmi olarak aday değiller

Daha önce ABD'de mevcut bir başkan eski bir başkanla tartışma yapmamıştı.

Atlanta'nın bulunduğu Georgia eyaleti, 2020 seçimlerinde Biden'ın 13 binden az oyla kazandığı, oyların başa baş ilerlediği bir eyalet.

90 dakikalık tartışmada, stüdyoda hiçbir seyirci bulunmadı. Söz kesilmesini engellemek için sadece söz alan kişinin mikrofonu açık bırakıldı. Tartışma sonrası yorum yapan farklı görüşlerden siyasiler, bu durumun Trump'ın lehine olduğunu, daha orantılı konuştuğunu ifade etti.

Başkanların yanında önceden hazırlanmış notlar olması yasak ancak kalem ve kağıtları vardı.

Bu tartışma, seçimler Kasım ayında yapılacağı için erken görülüyor. ABD tarihinde daha önce bu kadar erken yapılan bir başkanlık tartışması hiç olmamıştı.

Henüz her iki aday da kendi partisinin resmi adayı değil.

Cumhuriyetçiler, resmi adayı 15 Temmuz'da başlayan parti kongresinde duyuracak.

Joe Biden'ın adaylığı ise Ağustos ayında parti kongresinde resmiyete dökülecek.

Ancak bu tartışmanın seçim kampanyalarının nasıl geçeceği ve adaylar hakkında daha net bilgi vermesi bekleniyor.

81 yaşındaki Biden, Amerika demokrasisini ve ülkenin dünyadaki konumunu koruyacağını ve iklim kriterlerini karşılayacağını söylüyor.

78 yaşındaki Trump'ın ise yasa dışı göçü durdurmak, genel vergi indirimi, tüm ABD ithalatına yüzde 10 gümrük vergisi gibi vaatleri var.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli