G7 ve BM'den Rusya'nın alışveriş merkezi saldırısına kınama

28-06-2022
Rûdaw
Etiketler Rusya Ukrayna G7 BM Kremençuk
A+ A-

Haber Merkezi - G7 ülkeleri Ukrayna’da alışveriş merkezinin vurulmasını 'savaş suçu' olarak tanımladı ve Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar açıklandı. BM ise saldırıyı şiddetle kınadı.

Ukrayna'nın Kremençuk kentindeki bir alışveriş merkezini hedef alan Rus roket saldırısında en az 18 kişi hayatını kaybetti, 50'den fazla kişi ise yaralandı. Zirvenin toplandığı zamanda meydana gelen saldırı G7 liderleri  tarafından "savaş suçu" olarak tanımladı.

“Saldırı savaş suçudur”

Almanya'da devam eden G7 zirvesinde Ukrayna'ya gerektiği sürece mali, insani, askeri ve diplomatik destek sözü verilirken, liderler yaptıkları ortak açıklamayla, alışveriş merkezine yapılan menfur saldırıyı şiddetle kınadıklarını bildirdi.

Açıklamada, "Bu vahşi saldırının masum kurbanlarının yasını tutmak için Ukrayna'nın yanındayız. Masum sivillere ayrım gözetmeksizin yapılan saldırılar bir savaş suçudur. Rusya Devlet Başkanı Putin ve sorumlularından hesap sorulacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Ukrayna'ya mali, insani ve askeri destek sağlamaya devam edeceklerini belirten liderler, "Rusya, Ukrayna'ya karşı acımasız ve anlamsız savaşını sonlandırana kadar dinlenmeyeceğiz" açıklaması yaptı.

Biden’dan Rusya’yı ‘izole’ etme açıklaması

ABD Başkanı Joe Biden, bir dizi yeni yaptırımla Rusya'yı daha fazla 'izole' etmeyi amaçladıklarını açıkladı.

Biden, birkaç maddede açıkladığı yaptırımların en başında Rusya'nın askeri tedarik zincirinin hedef alınacağını duyurdu.

Ukrayna Hava Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, Amstor Alışveriş Merkezinin, Rusya'nın Kursk bölgesinden "Tu-22M3" tipi savaş uçaklarının fırlattığı "Х-22" füzeleriyle vurulduğu belirtilmişti.

Zelenskiy: En utanmaz terör saldırısı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymir Zelenskiy, saldırı anında alışveriş merkezinde 1000'den fazla kişinin bulunduğunu açıkladı. Zelenskiy, "Bu hata sonucu olan bir saldırı değil, Rusya bu alışveriş merkezini hesaplayarak vurdu" dedi.

Ukrayna lideri, saldırıyı "Avrupa tarihindeki en utanmaz terör saldırısı" olarak da tanımladı.

BM: Tamamen içler acısı bir durum

Öte yandan Birleşmiş Milletler, Ukrayna’daki alışveriş merkezine düzenlenen saldırıyı şiddetle kınadığını açıkladı. Sivil hedeflere yönelik saldırıyı, “Tamamen içler acısı bir durum” diye değerlendirdi. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, New York'taki günlük basın toplantısında "Bir alışveriş merkezi vurulan herhangi bir saldırıda, can kaybı sayısı ne olursa olsun, tamamen içler acısı bir durum" dedi.

Sözcü Dujarric, alışveriş merkezleri gibi sivillerin bulunduğu her türlü sivil altyapının asla hedef alınmaması gerektiğini belirterek “Hafta sonu ve bugün yine sivillerin öldürüldüğü veya yaralandığı, yeni bir hava saldırısı ve bombardıman dalgasının oldukça rahatsızlık veren haberlerini aldık. Bu saldırı dalgasında evlerin, sağlık tesislerinin ve diğer sivil altyapının hasar gördüğü bildirildi” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli