Cizreli siyasetçi Seyran Papo: Peşmerge’ye silah verilmeli diyen ilk parti bizdik

Almanya (Rûdaw) – Almanya’da CDU’dan Meclis’e girmeyi başaran Cizreli siyasetçi Seyran Papo Rûdaw’a demeç verdi.

Şırnak-Cizreli genç kadın politikacı Seyran Papo, Almanya'nın Schleswig-Holstein eyalet meclisi seçimlerinde Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) adayı olarak meclise girmeyi başardı.

Papo’nun seçilmesi ülke genelinde büyük yankı uyandırdı.

Schleswig-Holstein eyaletinde düzenlenen eyalet meclisi seçimlerinde Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) oyların yüzde 43,4'ünü alarak büyük bir başarı elde etmiş, CDU’dan Kiel’de birinci sıra adayı olan Seyran Papo, en fazla oyu alarak meclise girmeye hak kazanmıştı.

Rûdaw’a demeç veren Papo, seçim sürecini ve pek çok Kürt’ün yaşadığı Kiel şehrine dair değerlendirmelerde bulundu.

“Evleri tek tek gezdim”

Papo şöyle konuştu:

“2 hafta önce burada seçim yapıldı. Kiel’de CDU’nun adayı olarak birinci sıradaydım. Benim bölgemde çok fazla yabancı yaşıyor. Çok fazla halkımız da burada, o yüzden aday olmak istedim.

Burada çok fazla sorun bulunuyor. Bürokrasi noktasında, konut konusunda çok fazla zorluk var. Seçim döneminde tek tek evleri gezdim. Sorunlarının ne olduğunu öğrenmek istedim, zira onlara ‘Sizin parlamenteriniz olmak istiyorum’ dedim. Diyaloga girmeyip ‘sadece parlamentoda otursam sizin sorunları anlayamam’ dedim. Kadınlar için istihdam alanında çok sorun bulunuyor. Aynı zamanda gençler için bir dil engeli söz konusu. Ana dillerini bilmiyorlar. Ana dilinizi bilmiyorsanız diğer dilleri de öğrenemiyorsunuz.”

“Göç İdaresi çok ciddi sorun”

Almanya Göç İdaresi’nin başvurulara geç cevap vermesi konusuna ilişkin soruya ise Papo, şöyle yanıt verdi:

“Seçim döneminde bu konu çok tartışıldı. Pek çok kişi randevu istiyor, 5-6 hafta sonra cevap geliyor, ardından 6 aylık bir süreç oluyor. Bu çok ciddi bir sorun. İlk çalışmam Göç İdaresi üzerine olacak. Belediye başkanlığı bizim elimizde değil ama parlamenter olarak önemi vereceğiz.”  

“Kürt halkından çok büyük destek aldık”

Seçilmesinin yankı uyandırmasıyla ilgili olarak Papo,şunları kaydetti:

”34 adayımızdan ben de dahil 32’si doğrudan seçildi. Garden, Schleswig gibi bölgelerin olduğu Kiel’de her zaman SPD doğrudan vekil çıkarmıştı. Biz CDU olarak ilk defa doğrudan parlamenter çıkarmış olduk.

Ben kendime güveniyordum. 5 yıl boyunca çok önemli işler ve çalışmalar yaptığımızı biliyordum. Ayrıca bize yardım eden bölgedeki herkese teşekkürlerimizi sunuyorum. Kürt halkından çok büyük destek aldık. ‘Ben Kürt olarak başarmak istiyorum’ demiştim ve ben doğrudan seçileceğimi söylüyordum. Çok önemli çalışmalar yapıldı. Çok büyük oy farkıyla seçildik, halkımızın desteği çok büyük oldu.”

“Kürtler olarak CDU’da yer almamız lazım”

Hristiyan Demokrat Birlik’ten (CDU) seçilmesine ilişkin soruya ise Kürt siyasetçi Papo şu yanıtı verdi:

“Bugüne kadar CDU’da yer almamamız bizim büyük hatamız. Kürtler olarak bu tür partilere girmemiz gerekiyor. CDU bu bölgede sadece Kürtler için değil yabancılara yönelik tavrını güncelleştirdi, yeni imkanlar verdi. Halkımız da bu noktayı gördü.

“IŞİD’e karşı Peşmerge’ye silah verilmeli diyen parti CDU’ydu”

IŞİD savaşında da bu barbarlara karşı olduğumuzu ifade eden ilk parti olduk. ‘IŞİD barbarlarına karşı kendilerini savunmak için Peşmerge'ye silah verilmesi gerekir’ diyen de bizim partiydi.

Kürtlerin beni yalnız bırakmaması gerekiyor. Gençlerimiz siyasi partilere girsinler, başta da benim partim olan CDU olmak üzere.”