Pence ve Shanahan Halbusi ile görüştü

28-03-2019
Rûdaw
Etiketler Beyaz Saray Pentagon Halbusi
A+ A-

Haber Merkezi - ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed Halbusi ile Washington’da bir araya geldiler.

 

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada Mike Pence, Halbusi ve beraberindeki heyeti kabul etti.

 

Görüşmede Pence ile Halbusi, IŞİD sonrası Irak'ta ekonomik ve güvenlik anlamında iki ülke arasındaki yeni iş birliği imkanları ele alındığı belirtildi.

 

Terörle mücadelede güvenlik alanındaki iş birliğinin devam etmesinin önemine vurgu yapıldığı görüşmede, ABD'li yatırımcıların Irak'a daha fazla yatırım yapması için atılabilecek adımların da konuşulduğu kaydedildi.

 

Pentagon Sözcüsü Charles Summers ise yaptığı açıklamada, Shanahan ile Halbusi’nin Pentagon’da görüştüğünü belirtti.

 

Görüşmede, iki yetkilinin Irak ile ABD arasındaki güvenlik iş birliği ve ABD'nin Irak'ın egemenliğine olan bağlılığını ele aldıklarını kaydedildi.

 

IŞİD tehdidine karşı iki ülkenin iş birliğinin de ele alındığına dikkat çeken Summers, "Ülkem güvenlik yardımları özellikle IŞİD’in yenilmesi ve bir daha geri ortaya çıkmasını engellemek için Irak kuvvetlerini güçlendirecek şekilde dizayn edilmiştir" ifadelerini kullandı. 

 

Ziyarete ilişkin Halbusi'nin ofisinden yapılan açıklamada ise iki ülke arasındaki ilişkiler ile güvenlik, askeri ve ekonomi alanlarında karşılıklı iş birliğini artırma konuları ele alındı.

 

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun desteğiyle IŞİD’e karşı kazanılan zaferin ardından ABD'de olmaktan memnuniyet duyduğunu aktaran Halbusi, radikal düşünceleri ve terör hücrelerini ortadan kaldırmak için halen desteğe ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

 

Halbusi ayrıca, IŞİD’ten kurtarılan bölgelerin yeniden imarı ve kamplarda yaşayan Iraklıların bu bölgelere geri dönmesi için uluslararası toplumun çaba sarf etmesi gerektiğini vurguladı.

Halbusi, bugün de ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile bir görüşme gerçekleştirecek.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli