AB Suriye'ye yaptırımları hafifletti: 'Şam daha fazla adım atmalı'

28-01-2025
Etiketler Suriye Yaptırım Avrupa Birliği ülkeler
A+ A-

Brüksel (Rûdaw) – Avrupa Birliği, Pazartesi günü Brüksel'de yapılan üst düzey bir toplantının ardından Suriye'ye yönelik yaptırımların hafifletilmesi için bir yol haritası üzerinde anlaşmaya vardığını açıkladı.

"AB Dışişleri Bakanları, Suriye'ye yönelik AB yaptırımlarını hafifletmek için bir yol haritası üzerinde anlaşmaya vardı. Hızlı ilerlemeyi hedefliyoruz, ancak yanlış adımlar atılması durumunda yaptırımlar tekrar uygulanabilir," dedi Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Kaja Kallas, X platformunda yaptığı açıklamada.

Anlaşmaya varmadan önce Kallas, Rûdaw’a verdiği demeçte, “Adım adım ilerlediğimiz açık. Ülkenin gerçekten yeniden inşasına başlamak için en çok ihtiyaç duydukları yaptırımları kaldırarak başlıyoruz ve adımların doğru yönde olup olmadığını görüyoruz,” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği, 2011'de barışçıl hükümet karşıtı protestolar olarak başlayan ve tam ölçekli bir iç savaşa dönüşen süreçte, Suriye rejiminin şiddetli baskılarına karşı sıkı yaptırımlar uygulamıştı.

Suriye Dışişleri Bakanı Esaad Hasan Şeybani bu adımı memnuniyetle karşıladı.

“Avrupa Birliği’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları bir yıl süreyle askıya alma kararını olumlu bir adım olarak karşılıyoruz ve yaptırımların tamamen kaldırılmasını dört gözle bekliyoruz. Bu kararın, Suriye halkının yaşamının tüm yönleri üzerinde yapıcı bir etkisi olmasını ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamasını umuyoruz,” dedi Şeybani, X üzerinden yaptığı açıklamada.

"Açık çek yok"

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, Şam ziyareti sırasında ülkenin bir siyasi süreç içinde olması gerektiğini net bir şekilde ifade ettiğini belirtti.

“Bu onlara açık bir çek değil, bu nedenle diğer yaptırımları kaldırmayacağız. Ayrıca Avrupa Birliği'nin herhangi bir radikal, terörist veya İslamcı yapıya finansman sağlamadığını da açıkça belirttik. Bu konular birbiriyle bağlantılı ve 50 gün geçmesine rağmen geleceğin nasıl şekilleneceği belirsizliğini koruyor,” dedi.

“Kimse eşlerinin veya çocuklarının Suriye’de öncelik olmadığını bilmeden Avrupa veya Türkiye’den yeniden yapılanma ve ekonomik kalkınma sürecine dönemez. Aynı şey farklı etnik gruplar için de geçerli – Kürtler, Dürziler ve Aleviler için,” diye ekledi.

3 Ocak'ta Şam'da yaptığı konuşmada Baerbock, Suriye’de barışın sağlanması için Kürtlerin güvenliğinin "temel" olduğunu vurguladı ve Kürt güçlerine yönelik saldırıların sona erdirilmesi ve bu güçlerin yeni güvenlik yapısına dahil edilmesi çağrısında bulundu.

Geçiş hükümeti ve endişeler

Heyet Tahrir Şam (HTŞ), 8 Aralık'ta eski rejimi deviren bir isyancı koalisyona liderlik etti ve bir geçiş hükümeti kurdu. HTŞ'nin İslamcı cihatçı kökenleri bulunuyor ve bu ideolojinin özellikle ülkedeki azınlık toplulukları üzerindeki etkileriyle ilgili endişeler dile getiriliyor.

Bu ayın başlarında ABD, insani yardım işlemleri ve faaliyetleri için yetkilerini genişletti.

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg de yaptırımların hafifletilmesinin açık bir çek olmadığını ifade etti.

Schallenberg, AB dışişleri bakanlarının yol haritası üzerinde anlaşmaya varmasından önce Rûdaw’a yaptığı açıklamada “Suriye’deki yeni liderlere bir şans vermemiz gerektiğini savunuyorum, ancak bu açık bir çek değil. Suriye’de 30’dan fazla kişinin öldürüldüğüne dair yeni raporlar aldık. Bu durumu çok net bir şekilde araştırmamız gerekiyor. Ancak yıllarca süren kan dökülmesinden sonra Suriye’ye, Suriye halkına bir şans vermemiz gerektiğine inanıyorum” dedi 

"Kürtler Suriye toplumunun bir parçası olmalı"

Suriye'nin fiili lideri Ahmed el-Şara (Abu Muhammed el-Colani olarak da bilinir), geçtiğimiz günlerde yeni bir anayasa taslağının hazırlanması için üç yıla, seçimlerin yapılması için ise dört yıla ihtiyaç duyduklarını açıkladı.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen, seçimlerin dört yıldan daha kısa bir sürede yapılması gerektiğini Rûdaw’a söyledi.

“Çok umutluyuz ama aynı zamanda Suriye’deki hükümeti, liderliği ve yönetimi tüm karar alma süreçlerinde ve gelecek planlamalarında gerçekten kapsayıcı olmaya teşvik etmek istiyoruz,” dedi.

“Şahsen, seçimlerin dört yıl içinde değil, çok daha kısa bir zaman diliminde yapılması gerektiğini düşünüyorum çünkü artık bir umut var ve insanlar gerçekten toplumlarının geleceğini yaratmanın bir parçası olmak istiyor. Nihayetinde hak ettikleri özgürlük. Bu nedenle, tüm dini grupların ve elbette toplumdaki tüm mezheplerin bu çalışmaya dahil edilmesi son derece önemli,” diye ekledi.

Valtonen, bunun yaptırımların hafifletilmesi için bir “ön koşul” olacağını da belirtti.

Avrupa Birliği'nin eşitlik, hazırlık ve kriz yönetiminden sorumlu komiseri Hadja Lahbib, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, Suriye ziyareti sırasında sivil toplum grupları ve mültecilerle bir araya geldiğini söyledi.

Şera’nın Suriye planına ilişkin olarak, mesajının "net" olduğunu ifade etti.

“Dahil edicilik üzerinde çalışmak istiyor. Çok yakında ulusal kongreyi düzenleyecek ve Kürtlerin Suriye toplumunun bir parçası olmasını ve Suriye vatandaşlığına sahip olmalarını umut ediyor.”

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli