Kadın sanatçı Almanya’dan Efrinli kadınlara yardım ediyor

Erbil (Rûdaw) – Sanatçı ve aktris olan Leyla Solî Şendî, kurduğu bir dernek aracılığıyla Efrinli kadınlara Almanya’dan maddi destek sağlıyor.

Şendî, bir grup kadınla 2 sene önce başlayan bu girişimin zamanla genişlediğini, erkekler tarafından da desteklendiğini ve şimdiye kadar 106 kadına yardımda bulunabildiklerini ifade etti.

Altı yıldır Almanya’da yaşayan 28 yaşındaki Leyla Solî Şendî aynı zamanda iki çocuk annesi. 

Çok yoğun bir programı olduğunu aktaran Şendî, programını uygulayabilmek için günde yalnızca 4 saat uyuduğunu ama yaptıklarından ötürü mutlu olduğunu belirtti.

Rûdaw’ın Diaspora programına konuk olan genç sanatçı, yalnız oldukları ve destekçileri olmadığından özellikle 35 yaş üstü Efrinli kadınlara yardım etmeye çalıştıklarını aktardı.

Kendisi de Efrinli olan Şendî, bir süre Koye ve Erbil’de yaşadıktan sonra Türkiye üzerinden deniz yoluyla “çetin bir yolculuğun” ardından Almanya’ya geçmiş.

“Bizim şehrimizde kadınları destekleyecek yasalar yok” diyen genç kadın, kadınlar konusunda Avrupa’daki durumun daha iyi olduğunu ve bu yasaların sunduğu imkanlar neticesinde kendi ayakları üzerinde durup girişimlerine başlayabildiğini belirtti.

Şendî, Almanya’da özellikle mültecilere yaklaşım konusunda ise sorunlar olduğunu ve kendilerine “bir şey bilmiyorlarmış gibi” muamele edildiğini söyledi.

Şendî, çeşitli sanatsal aktivitelerine son olarak “dans”ı da eklemiş. Bu konuda yetenekli olduğunu bilmediğini belirten Şendî, dans ederken “kendisini bulduğunu” ifade etti.