Kürtler Danielle Mitterand’ı unutmadı

Paris (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fevzi Hariri, “Kürtlerin Annesi” olarak bilinen Danielle Mitterand’ın mezarını ziyaret etti. Hariri, “Madam Mitterrand’a vefa için burada olduklarını” söyledi.

Kürdistan Bölgesi’nden bir heyet, vefatının 10’uncu yıl dönümünde Kürtlerin dostu ve Güney Kürdistan’da “Kürtler'in Annesi” olarak tanınan Fransa eski Cumhurbaşkanı François Mitterand’ın eşi Danielle Mitterand’ın Cluny kentindeki kabrini ziyaret etti.  

Mitterrand’ın kurduğu Fransa Özgürlükler Vakfı tarafından organize ezilen ziyarete Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fevzi Hariri, Kürdistan Bölgesi Hükumeti Fransa Temsilcisi Ali Dolemeri ve Fransız vekiller ve 1989’da Mitterrand tarafından Mardin’deki kamptan Fransa’ya götürülen Kürt mülteciler de katıldı.

Mitterrand’ın mezarına çelenk bırakan Hariri, Madam Mitterrand’ın tüm hayatını mazlum insanların yanında yer alarak geçirdiğinden ve Kürt halkı ile olan dostluğundan bahsetti.

Ziyaretin ardından Rûdaw’a konuşan Hariri, Başkan Neçirvan Barzani’nin tarafından bu davete iştirak etmekle görevlendirildiğini belirterek, “Bu bizim Kürtlerin Annesi olarak bilinen Madam Mitterrand’a olan vefa borcumuzdur” dedi.  

Mitterrand’ın en zor zamanda Kürt halkına sahip çıktığını belirten Fevzi Hariri, “O büyük bir şahsiyetti. Umarım unun kurduğu Kürt-Fransız dostluğu daha da güçlenir” diye konuştu.

Danielle Mitterrand kimdir?

Fransa’nın eski sosyalist cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın eşi Danielle Mitterrand, yaşamı boyunca El Salvador’daki Marksistler, Tibetliler ve Kürtler için mücadele verdi.

François Mitterand ile İkinci Dünya Savaşı sırasında tanışan Mitterand, 1981 yılında first lady oldu.

1986 yılında Fransa Özgürlükler Vakfı’nı kuran Danielle Mitterrand çalışmalarıyla övgü topladı.

Solcu ve aktivist kişiliği ile tanınan Danielle Mitterrand, 22 Kasım 2011'de 87 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Fransa Özgürlükler Vakfı Başkanı Michelle Jully, daha önce Rûdaw’a yaptığı açıklamada, Madam Mitterrand’ın ölmeden önce kendisine, “Ben öldükten sonra da Kürt halkına yardım edin, onlara vefalı olun çünkü bunu hak ediyorlar” dediğini belirtmişti.