İki Ezidi Kürt, Almanya'nın en prestijli madalyasına layık görüldü

Dün 11:22
Rûdaw
Etiketler Federal Almanya Cumhuriyeti Liyakat Nişanı Almanya Ezidi Kürt Ezidi Kürtler
A+ A-

Diaspora (Rûdaw) -  Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier ülkenin en prestijli madalyası 2 Kürd’e verdi.  Madalya, Alman ve Ezidi Kürt toplumu arasında bağ kurulmasında oynadıkları olumlu rolden dolayı Şahap Dağ ve Telim Tolan’a verdildi.

Almanya’nın en prestilli madalyası “Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland” (Federal Almanya Cumhuriyeti Liyakat Nişanı) Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier tarafından iki Ezidi Kürd’e taktim edildi.

Liyakat madalyası alan iki isimden Telim Tolan  Almanya'daki Ezidi Forumu ve Ezidi Merkez Konseyi'nin başkanı, Şahap Dağ ise  Aşağı Saksonya'daki Ezidiler Merkez Konseyi'nin Genel Sekreteri görevini yürütüyor.

Cumhurbaşkanlığı Liyakat Nişanesinde yer alan yazıda 20 yılı aşkın süredir Almanya’da yaşayan  iki Kürt isimin IŞİD soykırımından kaçarak ülkeye sığınan Ezidilerin entegrasyonu ve toplum ile uyumunda oynadıkları rolden övgüyle bahsedildi.

Yazının devamında “Türkiye'den Ezidiler Almanya'ya gelerek burada yeni bir ev inşa ettiler. Şahap Dağ ve Telim Tolan, kozmopolit bir birliktelik kurmayı ve karşılıklı çekinceleri ortadan kaldırmayı başardılar. Bugün Oldenburg'daki Ezidi topluluğu ülke çapında başarılı bir entegrasyonun işaretçisi olarak görülüyor. Bunda Şahap Dağ ve Telim Tolan'ın büyük payı var” denildi.

Diaspora Programına konuk olan Şahap Dağ şunları söyledi:

“Ödül hepimizin. Uzun bir süredir Ezidi Kürtlerin davası için yürütüğümüz çalışmalar neticesinde Almanya Ezidiler Evi’ni kurduk. Birçok işi başardık. Bu çalışmalarımızdaki başarılarımızdan ötürü, Almanya Cumhurbaşkanı beni ve Telim beyi ödüllendirdi. Nordhorn kentinde düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Ezidiler hakkında çok güzel konuştu ve çalışmalarımızı överek Ezidilere desteğini yineledi.”

Şahap Dağ konuşmasının devamında, 2014’teki soykırım döneminde Ezidi Kürtlere kucak açan Cumhurbaşkanı nezdinde Almanya hükümetine teşekkür etti.

Aşağı Saksonya'daki Ezidiler Merkez Konseyi'nin Genel Sekreteri Şahap Dağ, çalışmaları neticesinde Schleswig-Holstein Eyaleti’nin Güney Kürdistan’dan Almanya’ya sığınan Ezidilerin artık geri göndermeme kararı aldığını kaydetti.

Şahap Dağ, “Schleswig-Holstein Eyalet Meclisi 2014’de gelen Ezidilere oturum verilmesini onaylayarak bizleri onurlandırdı” dedi.

Ezidi aktivist Almanya’daki diğer bölge meclislerin de benzer karar almasını umut ettiklerini söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli