İbrahim Bıro’dan Lavrov’a: ABD, Suriye’de Kürt Devleti kurmayacak

27-10-2018 1 Yorumlar
Rûdaw
Etiketler İdlib Bıro Rusya PYD ABD
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Üyesi İbrahim Bıro, Moskova’da katıldığı toplantıda, Rusya Dışişleri Bakanı’na hitaben,“ABD Suriye’de Kürt Devleti kurmayacak, çünkü PYD’nin programında Kürtlere yönelik böyle bir şey yok”dedi.

 

Rûdaw’a konuşan İbrahim Bıro, Rusya’nın başkenti Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldiklerini söyledi.  

 

İbrahim Bıro, görüşmede, İdlib, Suriye Anayasası’nın hazırlık komitesinin kurulması ve göçzedelerin bölgelerine geri dönmesi konularının masaya yatırıldığını dile getirdi.

 

Sergey Lavrov’un toplantıda, “ABD, Suriye’nin kuzeyinde Kürt devleti kurmak için Kürtlerle görüşüyor” dediğini belirten İbrahim Bıro, “Lavrov’a, ABD Suriye’de Kürt Devleti kurmayacak, çünkü PYD’nin programında Kürtlere yönelik böyle bir şey yok’ dedim” ifadelerini kullandı.

 

İbrahim Bıro, Kürtler’in Suriye’de ulusal haklarını garanti altına almak istediğini belirtti.

 

Rûdaw’a konuşan Strateji Araştırma Enstitüsü uzmanlarından Sergey Yermakov, şunları söyledi:

 

“Kürt Devleti’nin kurulmasına yönelik sözler, sadece Irak’ın değil ya da sadece Irak Kürdistan’ı da değil. Rusya açısında da bu konu uzun süreli tartışmaya açık bir durum olmakla beraber yakın zamanda sonuca varılacak bir durum da değil.”

 

Suriye’de ABD ve Rusya arasında Fırat’ın doğusunda bağımsız bir devlet kurmak için askeri bir ittifakın yapılamayacağını belirten Sergey Yermakov, “Ancak ABD, Suriye’de bir Kürt otonomisiyle varlığını sürdürebilir” diye konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 
  • 27-10-2018
    Recep
    Bu ne kürt korkusu, herkesin devleti var ve işgal ediyorlar bi de utanmadan kürtlerin devlet kurmasından korkuyorlar, Erdoğan esada katil katliamcı diyor, rusya esadı destekliyor, sonrada her iki ülke de kürt devletine karşı çıkıyorlar. Rusya son olarak kırımı nasıl işgal ettiğine baksın. KÜRTLER ve partileri ayrı olmasına rağmen her zaman kürtler dayanışma içinde olmalıdırlar sesleri ancak böyle çıkar.