Erbil (Rûdaw) - İzlanda'daki gerçekleştirilen parlamento (Althingi) seçimlerinde toplamda 63 sandalyeden 33’ünün kadınların kazandığı açıklandı. Ancak daha sonra ülkenin batısındaki oyların yeniden sayılmasının ardından 30 kadının vekil seçildiği duyuruldu. Bu sonuçlarla İzlanda’da seçilen en geç milletvekili olduğu açıklanan Kürt aday Linya Taha Kerim de parlamentoya giremedi.
İzlanda Parlamentosu (Althingi) için gerçekleştirilen seçimlerin ardından yapılan oy sayımının ardından parlamentoya girmeyi başaran kadın vekillerin oranının yüzde 54'e çıktığı açıklandı.
Toplamda 63 milletvekilinin bulunduğu meclise 33 kadının vekil olarak girdiği kaydedildi. Bu gelişme dünya gündeminde de üst sıralara yerleşti.
Ancak devlet televizyonu RUV'un haberine göre, pazar günü yapılan ikinci sayımda meclise girmeye hak kazanan erkek sayısı kadın vekillerin sayısını geride bıraktı.
Cumartesi günü yapılan seçimin ardından netleşen sonuçlara göre, 63 sandalyeli meclise 30 kadın vekil olarak girdi.
Ulusal Seçim Komisyonu, nihai sonuçları kendi web sitesinden henüz yayınlamadı ve yorum taleplerini de cevapsız bıraktı.
Ülkede son genel seçim öncesi 24 kadın, vekil görev yapıyordu.
Kürt aday seçilemedi
İzlanda’da seçilen en geç milletvekili ünvanı alma mutluluğu yaşayan Kürt aday Linya Taha Kerim’in de mutluluğu 9 saat sürdü.
İzlanda’da basına konuşan Linya Taha Kerim, annesinin ve babasının Kürt olduğunu 1993 yılında babasının İzlanda’ya göç ettiğini belirtti.
Ailesiyle birlikte 2013 yılında Kürdistan Bölgesi’ne döndüklerini aktaran Kerim, 2016 da ise yeniden İzlanda’ya geri geldiklerini söyledi.
Kendisinin de İzlanda’da doğduğunu ifade eden Kerim, “İzlanda da eğitim aldım ve dilini çok iyi biliyorum. Aynı zamanda mülteci bir ailede doğduğumu da unutmadım” dedi.
Koalisyon hükümeti gücünü pekiştirdi
Bu arada iktidardaki koalisyon hükümeti kamuoyu yoklamalarının aksine parlamentodaki çoğunluğunu ve gücünü pekiştirdi.
Koalisyonun sağ cephe ortaklarından merkez-sağ İlerici Parti'nin bir önceki seçimlere göre 5 milletvekili daha fazla çıkarması ile koalisyon 37 sandalyenin sahibi oldu.
Üç partili koalisyonun merkez-sağdaki üyesi Bağımsızlık Partisi 16 sandalye ile en çok sandalyeye sahip parti olmayı sürdürdü.
Sekiz milletvekili çıkaran koalisyonun sol ortağı Yeşiller Hareketi ise bir önceki seçimlere göre sandalye kaybetti.
2017 seçimlerindeki 11 milletvekili çıkaran partiden seçimin hemen ardından iki milletvekili istifa etmişti.
Başbakan ve Yeşiller Hareketi'nin lideri Katrin Jakobsdottir seçim öncesinde koalisyon ortaklarıyla çoğunluğu korumaları halinde işbirliğini sürdürmeyi müzakere edeceklerini belirtmişti.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın