Almanya Eyalet İçişleri Bakanı: Suriyeliler sınır dışı edilebilmeli

27-08-2024
Zinar Şino
uzey Ren-Vestfalya Eyaleti İçişleri Bakanı Herbert Ruel / Rûdaw
uzey Ren-Vestfalya Eyaleti İçişleri Bakanı Herbert Ruel / Rûdaw
Etiketler Suriyeli Sınır dışı Göçmen Almanya Bıçaklı saldırı Eyalet İçişleri Bakanı
A+ A-

Solingen (Rûdaw) – Almanya’da, Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti İçişleri Bakanı Herbert Ruel, bıçaklı saldırının ardından gündeme gelen Suriyelilerin sınır dışı edilmesi konusu hakkında, “Suriye'de güvenli yerler varsa, sınır dışı etme imkanı da olmalı” dedi.

23 Ağustos'ta Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki Solingen şehrinde, şehrin kuruluşunun 650. yılı dolayısıyla bir festival düzenlendi.

Suriyeli İsa Hasan, festivale katılanlara bıçakla saldırdı. Saldırı sonucu 3 kişi öldü, 8 kişi de yaralandı.

İsa Hasan, Solingen’de bir mülteci kampında yaşıyordu. Howari de Cezayir göçmeniydi ve o da aynı kampta yaşıyordu. Yüzü İsa Hasan'a benzediği için polis saldırganın o olduğundan şüphelendi ve gözaltına alındı.

Howari yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Yanlışlıkla buradan geçiyordum. Hemen bana saldırdılar. Etrafımı sardılar ve beni yakaladılar. Polis beni kelepçelemişti. Çok korktum, kalbim küt küt atıyordu. Polis kafamın karıştığını görünce daha fazla baskı yaptı.”

O sırada, insanların yanlışlıkla öldürüldüğü film sahnelerini hatırladığını ve çok korktuğunu söyleyen Howari, şöyle devam etti:

"Odamın anahtarını polise verdim ve 'Lütfen gidip odamı arayın' dedim. Pasaportumda Cezayir vatandaşı olduğumu görünce katil olmadığımı anladılar."

Olay yeri yakınında bir cami var ve yetkililer katilin camiye gidip geldiğini tahmin ediyor. Cami yetkilileri ise tepkileri çekmemek için konuşmak istemiyor.

Saldırgan İsa Hasan 26 yaşında Deyrezorlu bir Arap. İnsanlara saldırmadan önce kendi videosunu çekti ve arkadaşlarını arayarak başarı dileklerini aldı.

Solingen’de yaşayan Kürtler çok üzgün

Almanya'daki Kürtler de şehrin acısını paylaşıyor, ölenleri anıyor. Sulav Hemoy tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

"Biz bu şahsın yaptığına karşıyız. Biz de bunun acısını çekiyoruz. Biz Kürdüz, evet bu herkes için kötü. Bunu yaptı ama bu her mültecinin başına geliyor, bunu istemiyoruz. Bizim de çocuklarımız var. Almanya'daki Kürt dernekleri iyi bir imaj oluşturmaya çalışıyor ve bu tür olayları kabul etmiyor.”

"Biz Kürtler terörün yanında değiliz"

Solingen Kürt Derneği üyesi Hayil Ali de saldırının Suriyelileri etkileyeceğini belirterek, şunları söyledi:

"Bu olay tüm Suriyelileri etkileyecek ama biz Kürtler Alman hükümetinde iyi bir imaj bırakmak için yoğun çaba harcıyoruz. Biz Kürtlerin terörün yanında olmadığımıza dair mesaj vermek istiyoruz ve bunları kınıyoruz."

"Sınır dışı edilme imkanı olmalı"

Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti İçişleri Bakanı Herbert Ruel "sınır dışı etme" seçeneğini hatırlatarak şunları söyledi:

"Suriye'de güvenli yerler varsa sınır dışı edilme imkanı da olmalı. Burada suç işleyenler sınır dışı edilmeyi hak ediyor. Bunu açıkça bir ayna olarak görüyorum, birilerinin işlediği suçların sonuçlarını görmesi gerekiyor."

Öte yandan saldırıyı IŞİD üstelenmişti. Polis soruşturması da hala devam ediyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz silah teminini zorlaştıracaklarını ve göçmen geçişlerini sıkılaştıracaklarını söylemişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli