BMGK üyesi devletler ‘Zaho saldırısını’ kınadı
Haber Merkezi - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi ülkeler, Duhok’un Zaho ilçesinde sivillerin ölümü ile sonuçlanan saldırıyı kınadı.
New York'ta bulunan BM Genel Merkezi'ndeki BM Güvenlik Konseyi oturumuna katılan üye ülkelerin temsilcileri, birer birer söz alarak Zaho’daki saldırıyı kınayarak Irak’a desteklerini yineledi.
ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, "Washington, Dohuk'a yapılan saldırıyı kınıyor" dedi ve "sivillerin öldürülmesinin kabul edilemez olduğunu" kaydetti.
Irak halkının müreffeh bir geleceği hak ettiğini belirten Greenfieldrek, "Irak ve topraklarının egemenliğine saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyoruz" diye ekledi.
Meksika’nın BM Daimi Temsilcisi Juan Gómez Robledo Verduzco, saldırıyı kınayarak Irak ile dayanışma içerisinde olduklarını söyledi.
“Sivillere yönelik her türlü saldırı, uluslararası hukukun ihlalidir” diyen Verduzco, tarafsız ve bağımsız bir soruşturma çağrısında bulundu.
İrlanda Temsilcisi Brıan Patrıck Flynn de saldırıyı kınayarak, sivillere yönelik saldırıların uluslararası hukukta aykırı olduğunun altını çizdi.
Flynn, sorumluların belirlenmesi ve hesap verebilimesini sağlamak için soruşturma çağrısında bulundu ve tüm üye devletleri bu süreçte Irak Hükümeti ve diğer tüm ilgili makamlarla işbirliği yapmaya çağırdı.
Sivilleri yönelik saldırıyı kınayan Fransa Temsilcisi Nathalıe Broadhurst Estival de, Iraklıların barış içinde yaşama özleminin her zamankinden daha çok meşru olduğunu söyledi.
Olaya “tam ışık tutmak” için Bağdat ve Kürdistan Bölgesi arasındaki işbirliğinin önemini vurgulayan Estival, Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin bölgesel güvenlik ve istikrara olan bağlılığını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.
Birleşik Krallık Temsilcisi Alice Jacobs, saldırının Irak'ın istikrarı üzerindeki etkisinden duyduğu endişeyi dile getirdi.
Yetkililer tarafından yürütülen soruşturmaya tam desteğini ifade eden Jacops, tüm tarafları Irak'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymaya da çağırdı.
Arnavutluk Temsilcisi Ferit Hoxha, Dohuk'ta sivillerin hayatını kaybetmesinden üzüntü duyduğunu vurgulayarak, faillerden hesap sorulması gerektiğini belirtti.
Soruşturmada gerçeklerin ortaya çıkarılması için Irak ve Türkiye’yi ortak çaba ve işbirliğine teşvik edeceklerini belirten Hoxha, spekülasyonlara, yanlış anlamalara ve artan gerilimlere son vermenin hayati olduğunu vurguladı.
Gabon Temsilcisi Edwıge Koumby Mıssambo, 9 kişinin ölümüne ve 23 kişinin yaralanmasına neden olan saldırıyı kınadı. Mıssambo, “Bu korkakça ve aşağılıkça eylem uluslararası hukukun açık bir ihlalidir” dedi.
Kenya Temsilcisi Michael Kapkiai Kiboino, saldırıyı kınayarak, “Irak, dış aktörlerin ülkenin güvenliğine, siyasi istikrarına ve sosyoekonomik gelişimine zarar verecek hesapların yapıldığı uluslararası bir arena olmaktan korunmalıdır” diye konuştu.
Çin Temsilcisi Geng Shuang da 20 Temmuz saldırısını kınayarak, Irak'ın olayı soruşturmak için bir komite kurduğuna dikkat çekti.
Shuang, “Irak, çeşitli etnik kökenleri ve dinleri ile stratejik öneme sahip bir konumdadır ve jeopolitik rekabetler için bir arena değil, bölgesel işbirliği için bir güçlendirici olmalıdır. Ne yazık ki, yabancı güçler Irak Hükümeti'nin rızası olmadan ülkenin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü büyük ölçüde ihlal ederek, bölgesel istikrarı tehdit ederek defalarca operasyonlar gerçekleştirdi” dedi.
Birleşik Arap Emirlikleri Temsilcisi Mohamed İssa Abushahab, Irak Başbakanı'nın mektubunda detaylandırılan saldırının ardından bu toplantıyı düzenleyerek hızlı yanıt veren Konsey'e teşekkür etti.
Dohuk saldırısını Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ve uluslararası hukukun açık bir ihlali olarak nitelendiren Abushahab, saldırının siyasi ve güvenlik sorunlarını ağırlaştırma riski taşıdığının altını çizdi.
Brezilya Temsilcisi Ronaldo Costa Filho, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.
Filho, “Son birkaç yılda Irak halkı, demokratik, istikrarlı ve egemen bir ülke için verdiği mücadelede cesaret, kararlılık ve direnç göstermiştir. Ayrıca terörle mücadeleye öncülük ettiler ve son derece zorlu koşullar altında ciddi fedakarlıklar yaptılar. Irak'ın fedakarlıkları, bir bütün olarak uluslararası topluma, ama özellikle komşularına fayda sağladı” dedi.
“Egemen bir Irak olmadan istikrarlı bir Ortadoğu olamaz” diyen Filho, “Dohuk'ta gördüğümüz sahne kabul edilemez ve kesinlikle kınanmalıdır” ifadesini kullandı.
Rusya Federasyonu Temsilcisi Dmitry A. Polyanskiy de, bölgedeki gelişmeleri endişeyle izlediğini belirterek, Irak'taki saldırının kapsamlı bir şekilde soruşturulacağına inandığını söyledi.
Norveç Temsilcisi Mona Juul, Dohuk'taki saldırıyı kınayarak, sivillere yönelik kasıtlı saldırıların uluslararası hukuka aykırı ve kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Irak ve bölgede istikrar ve güvenliğin şart olduğunu ifade eden Juul, Irak ve bölgedeki tüm tarafları, durumu tırmandırmamaya çağırdı.
Gana Temsilcisi Carolyn Abena Anima Oppong-Ntiri de doğrudan sivilleri hedef alan saldırının hiçbir koşulda kabul edilemez olduğunu söyledi.
Dohuk'taki saldırıyı kınayan Oppong-Ntiri, tüm tarafları, sivil nüfusun ve altyapının korunmasını sağlama konusundaki uluslararası yükümlülüklerine bağlı kalmaya devam etmeye çağırdı.