Türkiye: Irak'ın egemenliği, toprak bütünlüğü ve istikrarını her zaman destekledik

27-07-2022
Etiketler Öncü Keçeli Türkiye Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Irak Zaho Saldırısı
A+ A-

New York (Rûdaw) – Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Öncü Keçeli, Irak'ın egemenliğini ihlal eden tarafın “Tür Silahlı Kuvvetleri değil, terör örgütleri olduğunu” söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Irak’ın talebi üzerinde Duhok’un Zaho ilçesindeki Perex köyünde sivillerin ölümü ile sonuçlanan saldırıyı görüşmek üzere bir oturum gerçekleştirdi.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Öncü Keçeli, ülkesinin saldırıdan hemen sonra Irak ve Kürdistan Bölgesi makamlarıyla temas halinde olduğunu söyledi.

Keçeli, “Türkiye olarak gerçekleri ortaya çıkarmak için tüm adımları atmaya hazır olduğunu ortaya koyduk" dedi.

Bu nedenle, bu toplantının gerçekleri açığa çıkarmak için önemli olduğunu belirten Keçeli, “Türkiye Irak'ın egemenliğine, toprak bütünlüğüne, istikrarına ve refahına verdiği güçlü desteği her zaman sürdürmüştür. Aksi yöndeki her türlü iddia asılsız ve kötü niyetlidir” ifadelerini kullandı.

Keçeli, “Kuzey Irak'ın bazı bölgelerinde PKK terör örgütü kontrol noktalarını kup yerel halktan gayrimeşru vergiler alıyor. Ayrıca, Irak Hükümeti, PKK'nın kontrol ettiği en az 10 bin kilometrekarelik bir alan ve yaklaşık 800 köyü zorla boşalttığı kuzeyin belirli kısımları üzerinde etkili bir egemenlik kuramıyor” dedi.

Temmuz 2019'da Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğu’nda çalışan Osman Köse’nin suikast sonucu hayatını kaybettiğini hatırlatan Keçeli, “Failler taleplere rağmen iade edilmedi. PKK, 40 yıldır Türkiye'de 40 binden fazla insanın ölümünden sorumlu” ifadelerini kullandı.

Öncü Keçeli, "Bunu netleştirelim; Irak'ın egemenliği ve toprak bütünlüğü Türkiye tarafından değil, terör örgütleri tarafından ihlal edilmektedir" diye konuştu.

Musul’daki konsolosluk saldırısı

Toplantının devam ettiği sırada tekrar söz hakkı alan Türk diplomat Keçeli, “Bu toplantıyı gerçekleştirdiğimiz sırada, Musul’daki diplomatik temsilciliğimize dört adet roket atıldığı öğrendik. Bu Irak’ın kendi egemenliğini sağlayamadığını gösteriyor. Bu vesile ile Irak makamlarını bir kez daha gerginliği tırmandıran her türlü açıklamadan uzak tutmaya davet ediyoruz. Biz terör gruplarına karşı birlikte mücadele edilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, bu açıklamanın ardından, “Musul'daki Türk konsolosluğunun saldırıya maruz kalmasıyla ilgili söylenenleri araştıracağız" yanıtını verdi.

20 Temmuz 2022 Çarşamba günü saat 13.50'de Zaho ilçesi Perex tatil köyünde gerçekleşen bombardımanda 9 sivil hayatını kaybetmiş, 33 sivil de yaralanmıştı.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli