Kürt erkekleri Faslı kadınlardan hoşlanıyor

27-07-2017
Rûdaw
Etiketler Kürt erkekleri Faslı kadınlar Evlilik Aşk
A+ A-

Londra - Stockholm (Rûdaw) - “Avrupa’da herhangi bir markette, lokantada, bir etkinlik veya toplantıda bir Kürt erkeğini, yanında Faslı bir kadınla görmemek imkansız gibi’’ bu sözler, İsveç’te yaşayan bir Kürt sosyologa ait.

 

Kürt sosyolog, Kürt erkeklerinin Faslı kadınlarla evliliklerindeki gözle görülür artışa işaret ediyor.

 

İsveçliler Tayland’a, Kürtler Fas’a gidiyor

 

İsveç’te havaların soğumasıyla birlikte Taylan ve Fas’a yapılan uçak seferlerindeki artış, bilet fiyatlarının  yükselmesine neden oluyor.

 

İsveçli yaşlı erkeklerin, kendilerine eş seçmek için Tayland’a gittiği artık bir sır değil, aynı şekilde Kürt erkeleri de Fas’a gidiyor. İsveçli kadınlar ise, Afrikalı erkekleri tercih ediyor.

 

Rûdaw’ın yaptığı küçük çapta araştırmaya göre, sadece 3 İsveç kentinde yaşayan 55 Kürt erkeği Faslı kadınlarla evli. Aynı şekilde Londra’da yaşayan onlarca Kürt erkeği, Faslı kadınlarla evlenmiş.

 

Kürt erkekleri Fas kadınlarla mutlu

 

18 yıldır İsveç’te yaşayan Karzan Kami adlı Kürt, 5 yıldır Faslı bir kadınla evli. Karzan, tanışmalarının bir tesadüf sonucu gerçekleştiğini belirterek ‘‘Daha önce bir Kürt kızıyla evlenmeyi düşünüyordum . Ama şimdi Faslı eşimle çok mutlu bir evliliğim var’’ diyor.

 

Karzan’ın eşi Necla, Fas’ın Kazablanka kentinden. Necla, ‘‘Keşke Karzan’ı daha erken tanısaymışım. Onu tanıdığım günden beri iyi bir hayatım var. Herkes benim eşimi kıskanıyor’’ ifadelerini kullanıyor.

 

Ahmet Zırar ve Fatime Ebleho, Kürt ve Faslı eşler. Bir çocukları var ve birlikte Londra’da bir restorant işletiyorlar. Onlar kendilerini ‘İngiltere’nin en başarılı karı-kocası’ olarak tanımlıyor.

 

Ahmet Zırar tam 16 yıldır İngiltere’de yaşıyor. Eski eşi bir Kürt’müş. Ahmet şunları ifade ediyor:  ‘‘Başta evlenmeye niyetim yoktu. Fas’a gidip geliyordum. Sonra Fatime ile tanıştım. Bir Faslının benim kısmetim olacağını hiç düşünmemiştim. Ama o, gurbetteki yaşadığımı bana unutturdu.’’

 

Fas’da zengin bir ailenin kızı olan Fatime Ebleho ise şunları belirtiyor:  “Sadece Ahmet’e olan aşkım nedeniyle Londra’da yaşıyorum. Babam beni çok severdi ve Fas’ın başka kentine bile göndermezdi.’’

 

Fatime,  Ahmet ve akrabalarının sırf babasını ikna etmek için Rabat’ı birkaç kez ziyaret etmek zorunda kaldığından bahsediyor. Faime “Benden önce teyzemin kızı İsveç’te bir Kürt’le evlenmiş ve iyi bir hayatı olmuştu’’ diyor.

 

“Duhok ve Süleymaniyeliler birbirleriyle bu kadar evlenmiyor”

 

Kürtlerin evlilikleri ve diğer toplumlara karışması konularını inceleyen, İsveç’te yaşayan Kürt sosyolog Said Hemeferec “Faslı ve Kürtlerin evlenme oranı, Kürt ve İsveçlilerin birbiriyle e evlenmesi oranından yüksek’’ değerlendirmesinde bulunuyor.

 

Araştırmasını 25 aileyi inceleyerek  sürdüren Hemeferec, “Tüm sorunlarına rağmen, genelde Kürtlerin Faslılarla yaptığı evlilikler başarılı’’ diyor.

 

Kürtlerin ‘kapalı bir toplum’ olduğunu ve eskiden sadece kendi aralarında evlendiğine dikkat çeken sosyolog Said Hemeferec, bu durumun artık değiştiğini belirtiyor ve ekliyor: “Şimdilerde Faslılarla Kürtlerin evliliği, bir Duhoklu ile bir Süleymaniyelinin evlenme oranından daha yüksek!’’

 

Kürt sosyologa göre Avrupa’da yaşayan Kürtler gelişmiş bir toplum, Faslı kadınlar da açık bir profil çiziyor. Bu evliliklerden doğan yeni neslin ise çok zeki olduğunu belirten Hemeferec, önümüzdeki dönemde Faslı ve Kürtlerin daha fazla karışacağına inanıyor.

 

“Bu Faslı kızların intiharının bir göstergesi”

 

İsveç’te yaşayan Faslı sosyolog Muhammed Kızemi ise, Fas’ın Hasspres sitesine Kürt erkekleri ile Faslı kadınların evliliklerini konu aldığı bir yazısında,  “Faslı kızların Kürt erkekleri ile evlenmesi, intihar ettiklerinin bir göstergesi’’ ifadelerine yer verdi.

 

Hatice adında bir Faslı kızın hikayesinden bahseden Muhammed Kızemi, “Kürt eşi ona çok kötü davranıyordu. Hatta oturum izni almasına izin vermediği için sınırdışı edildi’’ demiş.

 

Muhammed Kızemi, yazısının devamında şunları belirtiyor: “Faslı kızlarının yüreği temiz, ancak Kürt erkekleri sadece onlarla hoş vakit geçirmeyi biliyor.’’

 

Sosyolog Muhammed Kızemi’nin bu yazısı çok yankı buldu ve çokça yorumlandı. Ama Faslı birçok kız aksini düşünüyor. Faslı bir kız yazının altına şu yorumu yapmış: “Keşke benim kocam da Kürt olsaydı.’’

 

Başka bir okuyucu ise, kızkardeşinin Kürt bir erkekle evli olduğunu ve çok mutlu olduklarını yazmış.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli