Haber Merkezi - "Organize suç örgütü" lideri olmakla suçlanan Sedat Peker son videolarında Türkiye ve Ortadadoğu için yapılan uyuşturucu ticaretinin daha önce Kolombiya üzerinden yapıldığını ancak Kolombiya'dan gelen bir geminin yakalanmasının ardından uyuşturucu güzergahının Venezuela'ya kaydığını iddia etti.
Hatta yeni güzergahın keşfi ve planlaması için eski başbakanlardan Binali Yıldırım'ın oğlu Erkam Yıldırım'ın Venezuela'ya gittiğini iddia etti. Binali Yıldırım ise oğlunun Venezuela'ya gittiğini doğruladı ancak ve koronavirüs salgını dolayısıyla test kiti ve maske yardımında bulunmak amacıyla gittiğini savundu.
Peynir ihracı yalanlanmıştı
Hemen hemen aynı zamana gelen 2020 tarihli Venezuela'dan peynir ithali kararnamesinin ise “iddialarla örtüştüğü” iddia edildi. Ancak Türkiye Ticaret Bakanlığı Venezuela'dan ne geçen yıl ne de bu yıl peynir ithalatı olmadığını açıkladı.
Sedat Peker'in uyuşturucunun yeni güzergahı olarak işaret ettiği Venezuela’nın dünya uyuşturucu ticaretindeki yerine dair Amerika'nın Sesi’nin geçtiği habere göre; ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi’nin (DEA) Mart ayında yayınladığı raporda dünya kokain ticaretinin yaklaşık yüzde 24’ünün Venezuela üzerinden yapıldığı belirtildi.
Dünya kokaininin yüzde 70’i Kolombiya’da üretiliyor
Birleşmiş Milletler’in yayınladığı 2020 Dünya Uyuşturucu Raporu’na göre yılda bin 120 tonla dünya kokain üretiminin yüzde 70’inin yapıldığı Kolombiya’da, bu uyuşturucunun ham maddesi olan koka ekimi daha çok ülkenin doğu kısmında yani Venezuela sınırına yakın bölgelerde yapılıyor. 200 bin hektardan daha büyük bir alanda yetiştirilen koka bitkisinin yaprakları, sınırın iki tarafında bulunan laboratuvarlarda bir dizi kimyasal işlemden geçirilip kokaine dönüştürüldükten sonra yurt dışına çıkarılıyor.
Araştırmalar uluslararası kokain ticaretinin yüzde 85’inin deniz yoluyla yapıldığını gösteriyor ve bu ticaretin yüzde 30’u Kolombiya ile 2 bin 219 km sınırı olan Venezuela’nın da içinde bulunduğu Karayipler bölgesinden gönderiliyor.
“Venezuela’dan yılda 150-200 ton kokain geçiyor”
DEA Uluslararası Operasyon Birimi’nin eski yöneticilerinden Mike Vigil, Venezuela’dan daha çok Honduras’a uçaklarla ve Avrupa’ya gemilerle yılda 150 ila 200 ton kokain gönderildiğini tahmin ettiklerini söylüyor.
Vigil, uyuşturucu ticaretinin önemli bir kısmının devlet kontrolündeki liman ve hava alanlarından yapıldığını, bu büyüklükteki uyuşturucu sevkiyatının asker ve bürokrat desteği olmadan yapılamayacağını, zaten kendilerinin de iktidara mensup bazı kişi ve kurumların uyuşturucu ticaretine bulaştığını bildiklerini iddia ediyor.
“Avrupa’ya ulaşan kokainin yüzde 51’i Venezuela’dan”
Venezuela Adli Bilimler Enstitüsü Başkanı Fermin Marmol, Avrupa’ya ulaşan kokainin yüzde 51’inin Venezuela’daki limanlardan yola çıktığını söylüyor.
Kolombiya kaynaklı kokainin sınırdan geçirilerek Venezuela’ya ulaşmasında, sınır bölgelerinde faaliyet gösteren ve yaklaşık 3 bin kişilik silahlı güce sahip olduğu tahmin edilen suç örgütlerinin etkinliğine dikkat çeken Marmol, Venezuela’nın uluslararası suç örgütlerinin merkez üslerinden biri haline geldiğini iddia ediyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın