FBI’ın Erbil’de yakaladığı kadın casusluk yaptığını itiraf etti

27-03-2021
Rûdaw
Etiketler Mariam Taha Thompson Irak ABD Hizbullah Lübnan Erbil
A+ A-

Haber Merkezi - ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) eski çevirmeni Mariam Taha Thompson’un Kasım Süleymani'nin ABD ordusu tarafından öldürülmesine ilişkin bilgileri Lübnan’daki Hizbullah hareketine iletmeye çalıştığını itiraf ettiği öğrenildi.

Şubat 2020’de Erbil’de gözaltına alınan eski Pentagon çevirmeni ve dilbilimci Lübnan asıllı Mariam Taha Thompson’ın davası, geçtiğimiz Çarşamba günü Washington’da Federal Mahkemesinde görüldü.

ABD Adalet Bakanlığı’nın bildirdiğine göre, 63 yaşındaki Thompson, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesinden sorumlu Amerikalı askeri yetkililerin listesini ve suikaste ilişkin bilgileri Lübnan’daki Hizbullah hareketine iletmeye çalıştığı suçunu kabul etti.

Süleymani, 3 Ocak 2020'de Irak'taki Bağdat Uluslararası Havaalanı'nda ABD Başkanı Donald Trump'ın emri ile Amerikan ordusunun düzenlediği operasyon sonucu öldürülmüştü.

Olaydan sonra kimliği belirsiz bir kişi, Pentagon’un yurt dışındaki üslerinden birinde çalışan Thompson ile temasa geçerek kendisini Hizbullah temsilcisi olarak tanıttı ve yardım istedi.

Adamın ricası üzerine Thompson, isimler, fotoğraflar ve raporlar dahil olmak üzere ABD istihbarat servislerinin en az on kaynağının verilerine ulaştı.

Thompson, elde ettiği verileri çeşitli yöntemlerle aktardıktan sonra temasta bulunduğu kişi tarafından bir Hizbullah komutanıyla toplantıya davet etti.

Mahkeme belgelerine göre, Thompson Hizbullah üyesi olduğu iddia edilen kişi ile 2017’de ailesinin aracılığıyla tanıştı. Şahsen hiç görüşmemesine Thomspson adamla evlenmek ve Lübnan'a taşınmak istediğini iletti. İkili, 2017'den 2020'ye kadar sık sık iletişim kurdu. Ancak Thompson'ın ifadelerine göre sözkonusu Lübnanlı şahıs Ocak 2020'den önce kendisinden hiç gizli bilgi istemedi.

27 Şubat 2020’de Erbil’de tutuklanan Thompson, 23 Haziran 2021’de gerçekleşecek duruşmada suçunu itiraf etse “vatana ihanet” suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılabilir.

Thompson, Aralık 2019'un ortalarından tutuklanmasına kadarki süreçte Irak'taki Özel Harekat Görev Gücü tesisinde görev yapıyordu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli