HRW’den Türkiye’ye Efrin suçlaması: Baskı dalgası, hak ihlali!

Haber Merkezi - İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), sosyal medya paylaşımlarında Efrin harekatını eleştiren yüzlerce kişinin gözaltına alındığı ve kovuşturmaya uğradığı gerekçesiyle Türkiye'yi "kişilerin görüşlerini barışçıl yollarla ifade etme hakkını ihlal etmekle" suçladı.

 

İçişleri Bakanlığı verilerine göre, 20 Ocak-26 Şubat tarihleri arasında Efrin operasyonunu eleştiren sosyal medya paylaşımları nedeniyle 648 kişi, sokak eylemleri ya da sosyal medyada sokak eylemcileriyle dayanışma ifade eden mesajları nedeniyle 197 kişi gözaltına alındı.

 

HRW'nin açıklamasında bu son "baskı dalgasının" akademisyenlerden inşaat işçilerine birçok kişiyi hedef aldığı belirtildi.

 

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle kovuşturmaya uğrayan bazı kişilerin vakalarına yer verilen açıklamada, polis baskınları ve soruşturmaların, daha çok bir "cezalandırma yöntemi" olarak kullanıldığı öne sürüldü.

 

İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, konuya ilişkin şunları söyledi:

 

 

“Barış çağrısı yapan tweetler atan kişileri gözaltına almak ve haklarında kovuşturma başlatmak Türkiye hükümetinin bugüne kadar düştüğü en dip nokta. Türkiye yetkilileri kişilerin askeri harekatlar da dahil her türlü hükümet politikasını barışçıl yollarla eleştirme haklarına saygı göstermeli ve bu saçma davaları düşürmelidir.”