Fuad Hüseyin, Sudani-Macron görüşmesini Rûdaw’a değerlendirdi

27-01-2023
Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin / Foto: Rûdaw
Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin / Foto: Rûdaw
Etiketler Fuad Hüseyin Emmanuel Macron Muhammed Şiya es-Sudani
A+ A-

Rûdaw (Fransa) - Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani Fransa ziyareti kapsamında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya gelerek bir stratejik ortaklık anlaşması imzaladı.

Irak heyetinde yer alan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin Rûdaw muhabiri Ala Şalî’nin sorusuna verdiği yanıtta, “Anlaşma; enerji, elektrik ve petrol gibi tüm alanlarla alakalı” ifadesini kullandı.

Sudani-Macron görüşmesinin “iyi” geçtiğini kaydeden Hüseyin, aralarında Bağdat’ta metro yapımının da olduğu ve Fransa tarafından da katkı sunulan bir dizi projeden söz edildiğini aktardı.

Hüseyin, kendisinin de yer aldığı görüşmede, Fransa’nın Irak’la askeri alan ve güvenlik alanındaki iş birliği, ekonomik ilişkiler ve bölgedeki siyasi durumun ele alındığını belirtti.

Görüşmede, Erbil-Bağdat ilişkilerinin de konuşulduğunu ifade eden Hüseyin, Macron’un “Petrol ve Gaz Yasası” ile “bütçe” hakkında sorular sorduğunu dile getirdi.

Irak Dışişleri Bakanı, Macron’un Erbil-Bağdat ilişkilerinin iyi olmasını temenni ettiğini; Sudani’nin ise Erbil’le ilişkilerinin “çok iyi” olduğunu söylediğini ifade etti.

Irak Başbakanı’nın Erbil-Bağdat ilişkilerine ilişkin görüşlerini aktaran Hüseyin, “Sudani, Erbil-Bağdat ilişkilerinin Hükümet’i oluşturan tarafların anlaşmasına göre ilerlediğini, bu ilişkilerin anayasal çerçevenin yanı sıra Hükümet’in programına göre olduğunu söyledi” diye belirtti.

Hüseyin, Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi’ne gönderilmesi kararlaştırılan paranın gönderilmesini engelleyen kararının toplantıda “gündeme gelmediğini” söyledi.

Hüseyin, “Fransa, Irak’a silah satmayı kabul etti mi?” sorusuna ise “Fransa, IŞİD’e karşı savaşta Irak’a çok yardım etti. Silah konusu ise Savunma Bakanlığı ve Fransalı şirketler arasında konuşulacak” diye yanıtladı.

Öte yandan Sudani, Macron ile yaptığı görüşmeye ilişkin yaptığı Twitter paylaşımında, “Kısa bir süre önce, dostum Macron ile iki ülke arasındaki iş birliğini çeşitli alanlarda genişletmek için bir yol haritası belirleyen Stratejik Ortaklık Anlaşması'nı imzaladık” ifadelerine yer verdi.

Sudani, programlarını gerçekleştirmek için Fransa ile çalışmaya devam edeceklerini de belirtti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli