ABD, ‘İsveç'in NATO üyeliği kararı’nı memnuniyetle karşıladı
Haber Merkezi - ABD yönetimi, İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin teklifin Türkiye’de Meclis Dış İlişkiler Komisyonu’ndan geçmesini memnuniyetle karşıladığını ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Türkiye'ye F-16 satışına olan açık desteğinin sürdüğünü bildirdi.
AA muhabirinin konuyla ilgili sorusuna cevap veren ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin attığı son adımı büyük memnuniyetle karşıladığını kaydetti.
Bakanlık açıklamasında, "Başkan Biden, uzun zamandır Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonuna verdiği açık desteği sürdürmektedir ki bu durum NATO'nun operasyon kabiliyetini geliştirecektir" ifadelerine yer verildi.
Dış İlişkiler Komisyonunda İsveç'in NATO'ya üyeliğine ilişkin teklifin kabul edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını kaydeden ABD Dışişleri Bakanlığı, Ankara'ya F-16 satışına ilişkin Kongreye resmi bildirim yapılıncaya kadar bu tür dış silah satım süreçlerine ilişkin açıklama veya yorum yapamayacaklarını da belirtti.
İsveç'in NATO'ya katılımına ilişkin kanun teklifi, bugün Meclis Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilmişti.
Ne olmuştu?
Rusya'nın geçen yıl Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından, o zamana kadar bağımsız olarak hareket eden İsveç ve Finlandiya NATO'ya üyelik talebinde bulundu ancak Türkiye “terör örgütlerini destekledikleri” iddiasıyla her iki ülkenin de üyeliğine blokaj koydu. İki ülke ile Türkiye arasında, NATO üyeliğine onay karşılığında Haziran ayında bir mutabakata varıldı. Buna göre Finlandiya ve İsveç, Türkiye’nin istediği kişileri iade edecek, Türkiye de NATO’ya üyelik başvurularını onaylayacaktı. Finlandiya’nın üyelik talebi ise Nisan ayında onaylandı ancak anlaşmaya rağmen Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğini henüz onaylamadı.
Türkiye'de NATO'ya üyelik süreçlerinde nihai kararı parlamento veriyor. Dışişleri Komisyonu’ndan geçen kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda da oylamaya sunulacak.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce ABD'den satın almak istedikleri F16'ların verilmesi karşılığında İsveç'in NATO üyeliğine dair kanun teklifini parlamentodan geçireceklerini söylemişti.