ABD ve Almanya’daki özel Noel pazarları

26-12-2022
Foto: Arşiv
Foto: Arşiv
Etiketler ABD Almanya Noel Pazarı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başta başkent Washington, California, Pensilvanya ve Colorado olmak üzere birçok ABD eyaleti ve Almanya’nın tüm şehirlerinde Noel pazarları kuruldu.

Noel ve yılbaşına özel olarak kurulan pazarlar, yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun bir ilgiyle karşılanıyor.  

Rûdaw’a konuşan Washington’daki Noel pazarının yöneticisi Michael Berman, “Bu, Downtown Holiday Market’in 18’inci yıl dönümü. Bu pazar 18 Ekim-23 Aralık tarihleri arasında, yani 35 gün boyunca açık kaldı ve bu süre zarfında 75 esnaf ile 80’den fazla sanatçımız burada yer aldı” dedi.

Stantlardan birinin sahibi olan Mark Jansen, “Önceden bir standımız varken bu sene ikiye çıkardık, kurutulmuş ürünlerin yanı sıra çeşitli soslar ve yemeklerimiz de mevcut. Hafta sonu tatillerinde oldukça yoğunuz. Covid’den sonra daha fazla kişi geliyor ve yoğun bir kalabalık var. Ayrıca çok iyi bir pazarımız da var” diye konuştu.

Pazarlar, geçici olarak yılbaşı ve Noel’e özel kuruluyor. Bu pazar, 20 yılı aşkın bir süredir kuruluyor ve koronavirüs döneminde bile özel prosedürler uygulanarak açıldı. 70’ten fazla standın açıldığı pazarda yerli ürünlerin yanı sıra Avrupa ve Ordadoğu ürünleri de satılıyor.

Washington’un merkezinde kurulan Noel Pazarı, saat 20.00’ye açık kalıyor. Bu pazarda, eşya ve ürün satışının yanında küçük etkinlikler ve kutlamalar da yapılmaktadır.

Noel pazarlarından söz edilince akla direkt Almanya’dakiler geliyor çünkü Almanya’daki Noel pazarları özel bir atmosfere sahip olmakla birlikte oldukça meşhur ve dikkat çekicidir.

Almanya’daki Noel pazarlarının ayırıcı özelliği, bu pazarların Noel’den 4 hafta önce ülkedeki tüm şehirlerde kurulmasıdır. Süslenen Noel pazarları, stantların göz alıcı renkleriyle yediden yetmişe herkesin ilgisini çekiyor.

Bazı stantlarda Noel ürünleri satılırken bazılarında da Noel’in spesiyali olan sıcak şarap satılıyor. Ayrıca kavrulmuş bademin güzel kokusu da Almanya’daki Noel pazarlarına ayrı bir güzellik katıyor.

Noel’de kurulan bu pazarları ziyaret etmek bir kültür hâline gelmiş durumda. Noel’in aşk bayramı olduğu söyleniyor, Noel pazarları da bir yılı uğurlayıp yeni bir yılı kutlamak için aileleri bir araya topluyor.

Bochum'daki Noel pazarını 200’den fazla stant süslüyor. Bu pazar, 10.00-22.00 saatleri arasında açık.

Bir işletme sahibi olan Matiana Jan Sen’in babası 1974’ten bu yana Noel pazarında kavrulmuş badem ve tatlı satıyor.

Tüm ürünlerini kendilerinin üretimi olduğunu getiren Jan Sen, “Kavrulmuş bademden tutun macadamia fındığına kadar tüm ürünlerimizi kendimiz burada üretiyoruz. Çok sert olmayan bademlerimize az miktarda şeker katıyoruz, böylece tadı daha güzel oluyor. Çikolatalı Belçika pralininin yanı sıra çikolatalı meyvemiz de var. Hediyelerimiz her zaman taze. Müşterilerimiz gelip çocuklarını mutlu edince biz de çok mutlu oluyoruz” ifadelerini kullandı.

Almanya’daki bir pazar da çocukları memnun etmek için günde iki kez pazarın üzerinden uçan Noel Baba'sıyla ünlüdür. Büyükler de pazarın yiyecek ve içeceklerinden lezzet alıyor.

Rûdaw’a konuşan Noel pazarının ziyaretçilerinden biri, “Noel pazarı sıcak şarabıyla içimi ısıtıyor. Aynı şekilde buradaki koku çeşitliliği de çok güzel. Kavrulmuş et, kavrulmuş mantar, soslar ve çok daha fazlası, özel olan her şey burada mevcut.  Her gün burayı ziyaret ediyor ve her gün farklı bir yemek yiyiyorum” dedi.

Noel’in Almanya’daki geçmişi 14’üncü yüzyıla kadar uzanıyor. O dönemde Çinli marangoz ve zanaatkârların ürünlerini getirip bu pazarda sattıkları söylenir. Bu durum yavaş yavaş gelenek hâline gelmiş ve bu pazar şimdi de Hz. İsa’nın doğum yıl dönümünden önce kuruluyor. Noel, şimdilerde Noel pazarı ile karşılanıyor.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli