PARİS – Kürt dostu anıldı

26-11-2016
Rûdaw
Danielle Mitterrand
Danielle Mitterrand
Etiketler Danielle Mitterrand Paris Kürtlerin annesi
A+ A-

Paris (Rûdaw) – Fransa’nın başkenti Paris'te "Kürtlerin dostu" olarak kabul edilen Danielle Mitterrand, 5’inci ölüm yıldönümünde anıldı.

 

“Kürtlerin annesi” olarak da bilinen Fransa’nın Eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın eşi Danielle Mitterrand’ın ölüm yıldönümünde Paris’te bir anma töreni düzenlendi.

 

Törene Latin Amerika, Asya, Kürdistan Bölgesi, Kuzey Kürdistan (Türkiye Kürdistanı) ve dünyanın farklı ülkelerinden çok sayıda kişi katıldı.

 

Rûdaw’a konuşan Danielle Mitterrand’ın oğlu Gilbert Mitterrand, annesinin Kürtlere yönelik bir proje hazırladığını söyledi.

 

Gilbert Mitterrand,“5 yıl önce bu projeyi hazırlamıştı. Yaklaşık bir yıldır bu özel proje için çalışıyoruz. Bunun için Başkan Barzani’de bizi davet etti” dedi.

 

Kürt sanatçı Şıvan Perwer ise, Mitterrand’ın dünyayı gezerek, yardıma ihtiyacı olan her halk için çalıştığını belirterek şunları ifade etti.:

 

“Yüzü hep güleç, gözleri mağrur bir şekilde, Kürdistan’ın parçalanmasını Ortadoğu için kötü bir durum olarak değerlendirirdi. Kürdistan’ın bağımsızlığını Ortadoğu’nun özgürlüğü olarak görürdü.”

 

Danielle Mitterrand kimdir?

 

Fransa’nın eski sosyalist cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın eşi Danielle Mitterrand, yaşamı boyunca El Salvador’daki Marksistler, Tibetliler ve Kürtler için mücadele verdi.

 

François Mitterand ile İkinci Dünya Savaşı sırasında tanışan Mitterand, 1981 yılında first lady oldu.

 

Solcu ve aktivist kişiliği ile tanınan Danielle Mitterrand, 22 Kasım 2011'de 87 yaşında hayata gözlerini yumdu

 

1986 yılında Fransa Özgürlükler Vakfı’nı kuran Danielle Mitterrand çalışmalarıyla övgü topladı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli