Danimarka ve İsveç kuzen evliliklerini yasaklamaya hazırlanıyor

Dün 01:42
Stok görsel
Stok görsel
Etiketler Kuzen evliliği Danimarka İsveç
A+ A-

Diaspora (Rûdaw) – Danimarka ve İsveç kuzen evliliklerinin yasaklanması için yasa tasarısı hazırlıyor. İsveç’te tasarının 1 Temmuz 2026'da kanunlaşması öngörülüyor.

İskandinav ülkeleri, bir süredir göç politikası, aile kültürü tartışmaları çerçevesinde kuzenler arası evlilik tartışmaları tartışıyor.

Moderatörlüğünü Hemin Abdullah’ın yaptığı bu haftaki Rûdaw Diaspora programında İskandinav ülkelerindeki akraba evliliği ele alındı.

Programa konuk olan ve Danimarka’da yaşayan Kürt yazar  Deniz Berxwedan, bu yönde bir tasarının ilk olarak Norveç’te yasalaştığını hatırlattı.

Berxwedan, “Danimarkalılar arasında böyle bir kültür eskiden vardı ama şimdi yok. Ama çoğu göçmen aileler içerisinde akraba evlilikleri var. Kuzen evliliklerini yasaklamanın temelinde çocuklarda gelişimsel bozukluklar gibi sağlık sorunlarına yol açması yatıyor” dedi.

Danmarka’da yaklaşık 50 bin Kürdün yaşadığını anlatan Bercxwedan, “16 yıldır bu ülkede yaşıyorum ve gazetecilik yapıyorum. Benim anne ve babam da akraba. Hepimiz de akraba evliliklerinin sağlık açısından sorunlara yol açtığını biliyoruz” diye ekledi.

Norveç, geçtiğimiz yaz kuzen evliliklerini yasaklamıştı. Norveç’in komşusu İsveç de aynı yolda ilerliyor.

İsveç hükümeti tarafından kurulan bir kurul, 2026 yılında yürürlüğe girmesi öngörülen kuzenler arası evliliklerin yasaklanması için yasa tasarısı hazırlıyor.

İsveç hükümeti, kuzen evliliklerine karşı getirilecek yasağın sadece sağlık risklerini değil, aynı zamanda organize suçla mücadele hedefini de taşıdığını duyurdu.

Adalet Bakanı Gunnar Strömmer, kurulun araştırması hakkında, “Arka planda, namusla ilgili şiddet ve baskının büyük bir toplumsal sorun olması yatıyor. Çok fazla insan, namusla ilgili baskıcı normlar nedeniyle temel özgürlük haklarından mahrum kalıyor. Bunun bir kısmı kuzen evliliklerini de kapsıyor” dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli