Panama Çevre Bakanı: Göç ve kuraklık ülkemizi felakete sürüklüyor

14 saat önce
Diyar Kurda
Etiketler BM Panama Birleşmiş Milletler ABD Göç Kuraklık
A+ A-

New York (Rûdaw) - Panama Çevre Bakanı Juan Carlos Navarro, göç ve kuraklığın ülkesinin karşı karşıya olduğu en büyük iki sorun olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler’in 79. Genel Kurulu toplantıları için New York'ta bulunan Bakan Navarro, Rûdaw Washington Temsilcisi Diyar Kurda’nın sorularını yanıtladı.

"İklim değişikliği Panama için bir felakete dönüştü" diyen Navarro, "Geçen yıl tarihin en kurak yıllarından birini yaşadık ve yeterli yağış alamadık. Bunun sonucunda ülke olarak 1 milyar dolar zarar ettik. Bu durum, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın doğrudan bir etkisiydi" ifadelerini kullandı.

Bakan Navarro, yasa dışı göçün de Panama’ya büyük zarar verdiğini vurgulayarak, "Geçen yıl 520 bin yasa dışı göçmen Panama üzerinden ABD'ye geçti. Dünya Mirası listesinde yer alan Darien Ormanı'ndan geçen bu göçmenler, ormanı kirletip tahrip ettiler" dedi.

Navarro, göçmenlerin bir kısmının iklim koşulları nedeniyle göç ettiğini, bir kısmının ise diktatörlük ve kötü ekonomik koşullar yüzünden ülkelerini terk ettiğini belirtti.

Afrika, Ekvador, Haiti, Kolombiya ve Venezuela gibi ülkelerden çıkan göçmenlerin, siyasi sorunlar nedeniyle Panama’ya geldiğini ifade eden Navarro, "Geçen yıl 520 bin kaçak göçmen, ormanlarımızı aşarak doğamızı tahrip etti" dedi.

Juan Carlos Navarro, insani durumun öncelikli olduğunu belirterek, "İnsanların birbirlerine yaptıkları, çevremize ve gezegenimize karşı yaptıklarımızla aynıdır. Birbirimize insan gibi davranmalı ve gezegenimizi korumalıyız, çünkü burası bizim yaşayabileceğimiz tek yer" şeklinde konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (sold) ve ABD Başkanı Hoe Bşiden. / Foto: Getty İmages

ABD ve Fransa'nın öncülüğünde 10 ülkeden acil ateşkes çağrısı

ABD ile Fransa'nın öncülük ettiği ve Avrupa Birliği (AB) ile 8 ülkeyi daha bir araya getiren ortak açıklamada, İsrail ile Lübnan arasındaki çatışmaların durdurulması ve diplomasiye alan açılması için 21 günlük acil ateşkes çağrısı yapıldı.