PORTRE - İtalya’da Giorgia Meloni liderliğindeki aşırı sağcılar seçimi kazandı

26-09-2022
Rûdaw
Etiketler Giorgia Meloni Seçim İtalya
A+ A-

Haber Merkezi - İtalya'da dün yapılan genel seçimleri, aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri Partisi (FdI) ve liderlik ettiği sağ ittifak kazandı.

İtalyanlar dünkü seçimde, 19. yasama döneminde parlamentonun üst kanadı Senato (200 sandalye) ve alt kanat Temsilciler Meclisinde (400 sandalye) kendilerini temsil edecek parlamenterler için oy kullandı.

50,8 milyon seçmenin oy kullanma hakkına sahip olduğu seçime katılım yüzde 63,9 oldu. Bu, "İtalya'daki genel seçimler tarihindeki en düşük katılım oranı" olarak kayıtlara geçti.

İçişleri Bakanlığının paylaştığı sonuçlara göre, Giorgia Meloni liderliğindeki aşırı sağcı FdI, yüzde 26,2'ik oyla seçimlerden birinci parti çıktı.

Ülkede en çok oyu alan ikinci parti yüzde 19,2 ile Enrico Letta liderliğindeki merkez solun çatı partisi Demokratik Parti oldu.

Seçimde en yüksek üçüncü oyu da eski Başbakan Giuseppe Conte liderliğindeki 5 Yıldız Hareketi (M5S) yüzde 15,3 ile aldı. M5S için seçim öncesi yapılan anketlerde daha düşük oy alacağı tahminleri yapılıyordu.

Seçimden önceki anketlerin aksine sağ ittifaktan Lig Partisinin oy oranı yüzde 8,9 oldu. Matteo Salvini liderliğindeki Lig, beklentilerin altında kaldı.

Eski başbakanlardan Silvio Berlusconi'nin lideri olduğu sağ ittifaktan Forza Italia (FI) da yüzde 8'lik oyla beşinci sırada yer aldı.

Merkez sol ittifak sağ ittifakın gerisinde kaldı

"Üçüncü Kutup" olarak merkezde konumlayan Carlo Calenda liderliğindeki Eylem Partisi (Az) ile seçime birlikte girdiği ortağı Italia Viva (Iv) yüzde 7,7 oy aldı. "Üçüncü kutup" kısa zamanda yürüttükleri seçim kampanyası neticesinde beklentilerin üstünde oy almalarıyla dikkati çekti.

İttifak bazında ise FdI, Lig, FI ve bazı küçük partilerin oluşturduğu sağ ittifakın oy oranı yüzde 44,3 oldu.

PD'nin çatı partisi olduğu merkez sol ittifak, yüzde 26,1 oyla sağ ittifakın gerisinde kaldı.

Bu sonuçlar doğrultusunda sağ ittifak, hem Senatoda hem de Temsilciler Meclisinde hükümet kuracak salt çoğunluğa ulaşacak sandalye elde etti.

Sağ ittifakın bir bütün halinde Senatoda 114 ile 126 arasında, Temsilciler Meclisinde de 232 ile 252 arasında sandalye sayısına ulaşacağı basında belirtiliyor.

Meloni, "ilk kadın" ve "ilk aşırı sağcı" başbakan olmaya çok yakın

Seçimlerden sağ ittifakın zaferle çıkması ve ittifakın daha önce kendi içinde en çok oy alanın başbakanı belirlemesi konusunda anlaşması sebebiyle gözler Meloni'ye çevrildi.

Meloni’nin sağ ittifakın başbakan adayı olarak kendisini açıklaması bekleniyor.

FdI liderinin, cumhurbaşkanından hükümeti kurma görevini alması sonrasında başbakan olmasıyla "İtalya tarihinde ilk kez bir kadın" bu göreve gelmiş olacak.

Ayrıca Meloni'nin başbakanlık koltuğuna oturması halinde faşist lider Benito Mussolini'nin ardından "ülkede ilk kez aşırı sağcı bir politikacı" başbakanlık görevini üstlenecek.

Giorgia Meloni, başbakan olursa ayrıca "ülkede 2008'den bu yana seçimle bu göreve gelen ilk lider" olacak. İtalya'da son 10 yıldır göreve gelen 6 başbakan da seçimlerde başbakanlık için yarışıp seçilmiş değil aksine cumhurbaşkanları tarafından atanan isimler olmuştu.

Mevcut Dışişleri Bakanı Di Maio seçilemedi

İtalyan basınındaki haberlere göre, 2018'deki seçimlere 5 Yıldız Hareketi'nin lideri olarak giren ve 18. yasama döneminde kurulan 3 hükümette de bakan olarak görev alan mevcut Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, bu seçim kaybeden isimlerinden oldu. Di Maio, seçim bölgesi Napoli'de seçimleri kazanamadı ve bu dönem parlamentoya giremedi.

Diğer yandan 2013'te vergi kaçırdığına hükmedilen bir davada aldığı mahkumiyet nedeniyle Senatodan ihraç edilen ve 6 yıl siyaset yasağı getirilen Forza Italia lideri Silvio Berlusconi, 9 yıl sonra seçimleri kazanarak yeniden Senatoya dönecek.

85 yaşındaki Berlusconi, seçim bölgesi Monza'dan seçilerek Senatoya girme hakkı kazandı. Bu arada Meloni ve sağ ittifakın seçim başarısı, İtalyan basınında geniş şekilde yer aldı.

La Repubblica, "Meloni, İtalya’yı alıyor", Corriere della Sera, "Giorgia Meloni kazandı", La Stampa, "İtalya, sağa gidiyor" başlığıyla seçimin sonucunu okuyucularına aktardı.

Roma'nın işçi semti Garbatella'da büyüdü

Meloni, 15 Ocak 1977'de İtalya'nın başkenti Roma’da doğdu. Meloni, henüz 1 yaşındayken anne ve babasının ayrılmasının ardından annesiyle Roma'nın işçi semti Garbatella'da büyüdü.

Annesinin etkisiyle siyasi görüşlerinin sağa kaydığı, bunda sol görüşlü babasına tepki duymasının da etkili olduğu belirtilen Meloni, 15 yaşında siyasete adım atarak İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Mussolini'nin destekçilerince kurulan İtalyan Sosyal Hareketinin (MSI) gençlik kanadına katıldı.

Meloni, 19 yaşında aşırı sağ Ulusal İttifak (AN) için kampanya yürütürken Fransız televizyonuna söylediği "Mussolini'nin iyi bir siyasetçi olduğunu düşünüyorum. O ne yaptıysa İtalya için yaptı." ifadeleriyle dikkati çekti.

Siyasetteki yükselişi devam eden ve 2006'da 29 yaşındayken AN'den girdiği Temsilciler Meclisinde Meclis Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Meloni, 2008 seçimlerinden sonra kurulan 4. Berlusconi hükümetinde Gençlik Bakanı olarak görev yaptı. 31 yaşında en genç bakan olan Meloni, 2011'de hükümet çökene dek bu görevde kaldı.

2012'de İtalya’nın Kardeşleri Partisini kuran Meloni, bu dönemden sonra genelde muhalefette kalarak oylarını kademeli olarak artırdı.

Söylemlerini sertleştirmeye başladı

Meloni, 2013 seçimlerinde yüzde 2'lik oy alırken, bunu 2014 Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yüzde 3,70'e, 2018 seçimlerinde yüzde 4,30'a çıkardı. Bu seçimlerden sonra Meloni, söylemlerini "Tanrı, Hristiyanlık, vatanseverlik, aile" temaları üzerinden de sertleştirmeye başladı.

Özellikle ilk kez 2019’da söylediği ve tekrar ettiği "Ben Giorgia'yım, ben bir kadınım, ben bir anneyim, ben İtalyanım, ben Hristiyanım" sloganıyla iz bırakmış durumda olan Meloni, bu ve bunun gibi sert çıkışlarıyla hep tepki çekti, eleştiri yağmuruna tutuldu.

Meloni, sık sık İtalya'nın nüfusunun azalmasını ve doğum azlığı sıkıntısını gündeme getirirken, eşcinsellere ve cinsiyet kimliğine yönelik karşıt söylemleriyle de gündem oluyor.

Göçmen ve LGBT karşıtı

Eleştirmenler, seçim kampanyasında Meloni'nin iki farklı kitleye hitap ettiğini, bir tarafta Ukrayna'yı ve NATO yanlısı sağlam yaklaşımını savunmak için verdiği desteği yenilemeye çabalayan uluslararası müttefiklere diğer yandan da kendi halkına göçmen ve LGBT karşıtlığını ele aldığını belirtiyor.

Meloni, kürtajın yasaklanmamasına ısrar etmesine rağmen her zaman uyuşturucu ve kürtaj karşıtı olmasıyla biliniyor.

Meloni, açıklamalarında, Avrupa Birliği'nden, kitlesel göçü, Kuzey Afrika'dan gelen tekneleri durdurmak için bir deniz ablukası istiyor, kürtaj ve LGBT'ye karşı sert ve mücadeleci tavır gösteriyor.

İslam karşıtı mesajlarıyla da öne çıkıyor

45 yaşındaki Meloni, Twitter hesabında İslam karşıtı mesajlarıyla da öne çıkıyor. Meloni, "Biz (muhafazakarlar) kimliklerimizle, neyi temsil ettiğimizle gurur duyuyoruz. Temsil ettiğimiz her şeyin saldırı altında olduğu bir çağda yaşıyoruz. Bireysel özgürlüğümüz saldırı altında, haklarımız saldırı altında, milletlerimizin egemenliği saldırı altında. Ailelerimizin refahı saldırı altında, çocuklarımızın eğitimi saldırı altında” ifadelerini kullanıyor.

Hristiyan geleneklerine sıkı sıkıya bağlı olan Meloni, Hristiyanların korunması konusunda da hassas. Meloni, bu hassasiyetini Twitter'daki profilinin yanına koyduğu Arapça "nun" harfiyle halen göstermeye de devam ediyor.

FdI liderinin, bu harfin Hristiyanları sembolize etmesi ve bunun da IŞİD tarafından Hristiyanları belirlemek için ve zulmederken kullanıldığı için bir anlamda Hristiyanlara dayanışmasını göstermeye yönelik koyduğu belirtiliyor.

Meloni, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliğine de karşı duruşunu gizlemiyor.

Macron’u sert sözlerle eleştiriyor

Meloni, Aralık 2018'de yaptığı açıklamada, "Emmanuel Macron'un sorumsuzluğuna yazıklar olsun. Libya'yı bombalayanlar onlar oldu çünkü İtalya'nın Kaddafi ile enerji alanında özel ilişkilerinin olması onları endişelendiriyor" ifadelerini kullandı.

Ülkesinin göç dalgalarıyla karşı karşıya kalmasından Emmanuel Macron'u sorumlu tutan Meloni, Fransa'nın Afrika'yı sömürmeye devam ettiğini, 14 ülkede para birimi bastırıp üzerine damgaladığını ve çocuk işçilerin madende çalıştırılmasına dikkati çekti.

Meloni, Fransa'nın nükleer reaktörleri kullandığı uranyumun yüzde 30'unu Nijer'den çıkardığını ancak Nijer nüfusunun yüzde 90'ının elektriksiz yaşadığını belirtti.

Konuşmasında, "Bize ders vermeye kalkma Macron çünkü Afrikalılar senin politikaların yüzünden kıtalarını terk etmek zorunda kalıyor. Çözüm Afrikalıların göç etmeleri değil aksine Afrika'nın Avrupalılardan kurtulmasıdır. Sizden ders almayı kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli