Türkiye-Suriye normalleşmesi: ABD yeşil ışık yakmadı

26-08-2022
A+ A-

Haber Merkezi – ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile Suriye ilişkilerinin normalleşmesine ilişkin, "Hiçbir ülkenin Esad rejimiyle ilişkilerini normalleştirmesini desteklemiyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Küresel Genel İşler Bürosu Sözcüsü Vedant Patel, dünkü basın brifingi sırasında soruları yanıtlarken ABD yönetiminin "Beşar Esad'ı normalleştirme veya rehabilite çabalarına destek vermeyeceğini" bildirdi.

 Patel, "Siyasi bir çözüme yönelik gerçek ve kalıcı bir ilerleme sağlanana kadar Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırmayacağız veya Suriye'nin yeniden inşasına yönelik tutumumuzu değiştirmeyeceğiz" dedi.

Türkiye’nin Beşar Esad ile “diyalog” kurma girişimlerine dair konuşan Patel, "Her şeyden önce, bu konuda daha önce söylediğimizi, Türkiye'nin önemli bir NATO Müttefiki olduğunu ve Rusya'yı Ukrayna'daki barbarca eylemlerinden sorumlu tutmaya devam etmede ayrılmaz bir rol oynadığını tekrarlayacağım" dedi.

Patel şunları kaydetti:

"Ancak açık olmak gerekirse, yönetimimiz Beşar Esad'ı normalleştirme veya rehabilite etme çabalarına herhangi bir destek vermeyecektir.

ABD, Esad rejimi ile diplomatik ilişkilerimizi yükseltme niyetinde değil ve diğer ülkelerin ilişkilerini normalleştirmesini de desteklemiyoruz."

Patel Suriye'ye yönelik ABD yaptırımlarının kaldırılmasının "Siyasi bir çözüme yönelik gerçek ve kalıcı bir ilerleme" ile koşullu olduğunu vurguladı ve "Bu sağlanana kadar Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırmayacağız veya Suriye'nin yeniden inşasına karşı tutumumuzu değiştirmeyeceğiz" dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli