Azerbaycan Laçin’e ordu birliklerini yerleştirdi

26-08-2022
Rûdaw
Etiketler Azerbaycan Ermenistan Karabağ Laçin
A+ A-

Haber Merkezi - Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Laçin şehri ile Zabuh ve Sus köylerinin Azerbaycan'ın kontrolüne geçtiğini duyurdu.

Aliyev, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "Bugün 26 Ağustos'ta biz Azerbaycanlılar, Laçın şehrine döndük. Azerbaycan Ordusu Laçın şehrinde konuşlandırıldı. Zabuh ve Sus köyleri kontrol altına alındı. Bu vesileyle tüm Laçınlıları ve Azerbaycan halkını tebrik ediyorum. Yaşasın Laçın! Yaşasın Azerbaycan!" dedi.

2. Karabağ Savaşı sonrasında Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında 10 Kasım 2020'de imzalanan üçlü bildiri gereği, geçici olarak Rus unsurların kontrolüne verilen, Laçin şehri ile  Zabuh ile Sus köylerinin yer aldığı "Laçin koridoru" diye bilinen güzergahı hem Rus birlikleri hem de Ermeni nüfus terk etti. Bölge, Bakü yönetiminin kontrolüne geçti.

10 Kasım 2020 bildirisine göre, Azerbaycan 3 yıl içinde Karabağ'daki Ermeni nüfusun Ermenistan'a gidiş gelişlerinde kullanacağı ve Laçin şehrinin dışından geçen yeni yol inşa edecekti. Azerbaycan, 32 kilometrelik bu yolu planlanandan erken tamamladı. Karabağ bölgesinde yaşayan Ermeniler, Ermenistan'a gidiş gelişler için yeni yolu kullanacak. Yeni yolun güvenliğini Rus unsurlar sağlayacak.

Ermenistan medyasında yer alan haberlere göre bölgede yaşayan Ermenilere bölgeyi terk etmeleri için 25 Ağustos’a kadar süre verilmişti.

Laçin ve köylerinde kontrolü 1992'de Ermeni ordusu sağlamıştı. Sonraki yıllarda buraya iddiaya göre Suriye ve Lübnan'dan getirilen Ermeniler yerleştirilmişti. Azerbaycan bu durumu “savaş suçu” ve “Cenevre Sözleşmeleri'nin ihlali” olarak gördüğünü açıklamıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli