Fransa, İtalya, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’dan ortak tatbikat kararı

Haber Merkezi - Yunanistan Savunma Bakanlığı, Güney Kıbrıs, İtalya ve Fransa ile Doğu Akdeniz'de askeri tatbikat düzenleneceğini açıkladı.

Yunanistan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Doğu Akdeniz'de düzenlenecek ve Güney Kıbrıs, İtalya ve Fransa'nın yer alacağı ortak askeri tatbikatın Girit'in güneyinde gerçekleştirileceği ve 3 gün süreceği belirtildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Fransa Silahlı Kuvvetleri de, tatbikata 3 savaş uçağı ve helikopter yüklü bir fırkateynle katılacaklarını bildirdi. Detay Kıbrıs'ın Fileleftheros'tan aktardığı habere göre ise, tatbikata katılacak Yunan F-16’ları ve 4. nesil Fransız Rafale’lerin dün itibarıyla Güney Kıbrıs’ta konuşlandığı belirtildi.

"Birilerinin hırsları için oyun alanı olmamalı"

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, ortak tatbikat konusunda Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Doğu Akdeniz bir gerginlik bölgesine dönüştü" ifadesini kullanarak uluslararası hukuka saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti.

"Mesajımız basit: Öncelik diyalog, işbirliği ve diplomasi olmalı. Böylece Doğu Akdeniz bir istikrar ve uluslararası hukuka saygı bölgesi hâline gelir" diyen Parly, Doğu Akdeniz için "Birilerinin hırsları için oyun alanı olmamalı. O bir ortak değer" ifadesini kullandı.

 

Doğu Akdeniz'de tansiyon, bölgedeki doğalgaz kaynakları nedeniyle uzun süredir yüksek. Türkiye'nin 10 Ağustos'ta Oruç Reis sismik araştırma gemisini savaş gemileri eşliğinde Kıbrıs açıklarına göndermesi, özellikle Ankara-Atina arasındaki gerilimin daha da artmasına neden olmuştu.

Almanya arabulucu oluyor

İki ülke arasındaki gerginliğin düşürülmesi için Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas , dün önce Atina ardından da Ankara'da temaslarda bulundu. Hem Ankara hem de Atina, Maas'a birbirleriyle diyaloğa hazır olduklarını belirtti.

Doğu Akdeniz'deki gerilim, AB dışişleri bakanlarının Perşembe ve Cuma günü Berlin'de yapacağı toplantılarda da gündeme gelecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  bugün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Akdeniz'de de Ege'de de Karadeniz'de de hakkı olanı alacağını söyledi. "Biz nasıl kimsenin toprağına, egemenliğine, çıkarına göz dikmiyorsak, kendimize ait olanlardan da asla taviz vermeyeceğiz" diyen Erdoğan, "Bedel ödeme pahasına karşımıza çıkmak isteyen, buyursun gelsin. Yoksa çekilsinler önümüzden" ifadesini kullandı.