Kamala Harris'ten Netanyahu'ya Gazze çıkışı: Ben sessiz kalmayacağım

7 saat önce
Rûdaw
Etiketler Demokrat Parti ABD Kamala Harris Benjamin Netanyahu İsrail
A+ A-

Haber Merkezi - Demokrat Parti'nin başkan adayı olması beklenen ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile yaptığı görüşmeyi "samimi ve yapıcı" olarak nitelendirdi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Washington'da İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile yaptığı görüşmede "Gazze'de yaşanan acının boyutlarından duyduğu ciddi endişeyi" dile getirdi.

İkili Gazze'deki savaşı ve İsrail ile Hamas arasında bir ateşkes anlaşması sağlanması olasılığını görüşmek üzere bir araya geldi.

"Ölü çocukların ve ikinci, üçüncü ya da dördüncü kez yerlerinden edilen çaresiz, aç insanların görüntüleri. Bu trajedilere göz yumamayız. Yaşanan acılar karşısında hissizleşmemize izin veremeyiz ve ben sessiz kalmayacağım" dedi.

Harris, Netanyahu ile yaptığı görüşmeleri "samimi ve yapıcı" olarak nitelendirdi. İsrail'in kendini savunma hakkını kabul etmekle birlikte "kendisini nasıl savunduğunun önemli olduğunu" söyledi.

Netanyahu'nun 2020'den bu yana ilk Beyaz Saray ziyareti, Kongre'de İsrail ordusunun Refah'ta "neredeyse hiç sivil öldürmediğini" söylediği ve Gazze'deki savaşı protesto edenleri "kullanışlı aptallar" olarak adlandırdığı ateşli konuşmasından bir gün sonra gerçekleşti.

ABD ziyareti, aynı zamanda Gazze'de 39,000'den fazla, İsrail'de ise yaklaşık 1,200 kişinin ölümüne neden olan dokuz aylık savaşa bir son verilmesi için İsrail ve ABD'de baskının arttığı bir döneme denk geldi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın geçen hafta Kasım ayında yapılacak seçimlere yeniden aday olmayacağını açıklamasının ardından Demokratların başkan adayı olması beklenen Harris ile Netanyahu'nun görüşmesi, Perşembe günü erken saatlerde görevden ayrılan Biden ile yaptığı görüşmenin ardından gerçekleşti.

Biden, İsrail ve Hamas'ın Gazze'de kalan rehinelerin üç aşamada serbest bırakılması önerisini kabul etmeleri için baskı yapıyor.

Beyaz Saray yetkilileri haftalardır tökezleyen ateşkes görüşmelerinin son aşamaya geldiğini ancak hala çözülmesi gereken sorunlar olduğunu söylüyor.

Perşembe günü ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı İsrail hükümetine, savaşın sona ermesinin ardından Gazze'nin geleceği konusunda dikkatli düşünmesi için çağrıda bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, "Çatışmaların ardından gerçekçi planlar yapılmadığı takdirde ya İsrail Gazze'yi işgal edecek ki biz bunu reddediyoruz, ya Gazze Hamas yönetimde olacak ki bu İsrail'in çıkarına değil ya da kaos ve anarşi olacak," dedi.

"Dolayısıyla bu planlar üzerinde ciddi bir şekilde durmaları için onları zorlamaya devam edeceğiz çünkü bu planlar sadece Filistin halkının geleceği için değil İsrail'in geleceği için de kritik önem taşıyor" diyerek ekledi.

Bu arada Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres Gazze'deki insani durumu "tam bir felaket" olarak nitelendirdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli