Lavrov: Wagner'in Afrika operasyonları sürecek

26-06-2023
Rûdaw
Etiketler Sergey Lavrov Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Wagner
A+ A-

Haber Merkezi - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, paralı asker grubu Wagner'in Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerdeki operasyonlarının devam edeceğini söyledi.

Lavrov, Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nin Moskova ile resmi bağlantıları olduğuna dikkati çekti.

Reuters’ın haberine göre Lavrov, Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nin Wagner ile ilişkilerinin yanında Moskova ile de resmi bağlantılarını sürdürdüklerini belirterek, "Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki yüzlerce görevli eğitmen olarak çalışıyor. Bu çalışmalar elbette devam edecektir" dedi.

Lavrov, ayrıca Rusya istihbarat servisinin Wagner'in isyanında batılı istihbarat teşkilatlarının rolü olup olmadığını araştırdığını kaydetti.

Lavrov, ABD’nin tutumu hakkında da, ABD Büyükelçisi Lynne Tracy'nin dün Rusya yetkilileriyle konuştuğunu, ABD'nin söz konusu isyanda dahli olmadığının sinyallerini verdiğini ve bunu Rusya'nın iç meselesi olarak nitelendirdiğini söyledi.

Ne olmuştu?

Özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Cuma gecesi Rusya ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etmiş, Wagner savaşçıları da Ukrayna'yı terk ederek sınırdaki Rostov bölgesine girmişti.

Bu durum üzerine Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) “silahlı isyan” suçlamasıyla ceza davası açmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in isyanını "vatana ihanet" olarak nitelendirmişti. Prigojin, Moskova'ya gideceklerini açıklamış, Kremlin yönetimi ise ülkenin pek çok bölgesinde güvenlik önlemlerini artırmıştı. 

Yapılan görüşmelerin ardından Prigojin hakkındaki soruşturmanın düşürülmesina karşılık birliklerinin  üslerine geri çekilmesi kararı almış, kendisi de Belarus’a gitmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli