Biden'dan Kiev saldırısına tepki: Başka bir Rus barbarlığı

26-06-2022
Rûdaw
Etiketler G7 zirvesi Joe Biden Almanya ABD
A+ A-

Haber Merkezi - Almanya'da G7 liderler zirvesi başladı. Zirveye  katılan Biden, bu sabah Kiev'e yapılan hava saldırısına tepki göstererek, "Bir başka Rus barbarlığı" ifadelerini kullandı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, G7 Liderler Zirvesi öncesinde ABD Başkanı Joe Biden ile görüştü.

Scholz ile Biden arasındaki görüşme, G7 Liderler Zirvesi'nin düzenlediği Almanya'nın Bavyera eyaletindeki Elmau Sarayı'nda gerçekleşti.

Görüşmeden önce kısa süre sohbet eden iki lider, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşta Batılı ülkelerin birlikteliğine vurgu yaptı.

Rusya’nın Ukrayna’nın başkenti Kiev’de son haftalarda düzenlediği saldırıların “Bir başka Rus barbarlığı” olduğunu belirten Joe Biden, “Birlikte durmalıyız çünkü (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin başından beri NATO ve G-7’nin bir şekilde dağılacağını umuyor. Ama bunu yapmadık ve yapmayacağız” dedi. 

Biden, Scholz'a hitaben "Tıpkı başbakan olduğunuzda yaptığınız gibi, yükseldiğiniz için sizi övmek istiyorum" diyen Biden, Scholz'un izlediği çizginin Ukrayna konusunda Avrupa'nın geri kalanı üzerinde "büyük bir etki" yarattığını söyledi.

Scholz da bu sözlere karşılık "Hepimizin birlik içinde kalmayı başarması iyi bir mesaj, bunu belli ki Putin beklemiyordu" dedi.

Biden bu birlikteliğin sağlanması konusunda oynadığı rolden dolayı Scholz'a teşekkür etti.

Görüşmeye ilişkin Beyaz Saray'dan açıklama

Biden-Scholz görüşmesine ilişkin Beyaz Saray'dan bir açıklama yapıldı. Açıklamada "Başkan, Almanya'nın savunma harcamalarını belirgin bir biçimde artırma ve NATO taahhütlerini karşılamasını memnuniyetle karşılamaktadır, bu ittifakın uzun vadeli caydırıcılığını ve savunma durumunu güçlendirecek" ifadelerine yer verildi.

Beyaz Saray'dan ikili görüşmeye ilişkin ayrıca "Liderler Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne aynı zamanda da Rus saldırganlığı karşısında Ukrayna'ya demokrasisini savunması için askeri, ekonomik, insani ve diplomatik desteğe olan bağlılıklarını vurguladılar" denildi.

Biden, Almanya, ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Japonya ve İtalya'dan oluşan G7 ülkelerinin liderleri bugün başlayacak ve 28 Haziran'a kadar sürecek zirve kapsamında ilk kez ABD Başkanı olarak Almanya'ya geldi.

Olaf Scholz da 2021'in sonunda eski Almanya Başbakanı Angela Merkel'den devraldığı görevi çerçevesinde ilk kez G7 Zirvesi'ne katılıyor.

 

 

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli