ABD: Kabil Havalimanı saldırısının planlayan IŞİD’li öldürüldü

Haber Merkezi - Beyaz Saray, Taliban güçlerinin, ABD’nin 2021'de Afganistan'dan kaotik bir şekilde geri çekilmesi sırasında Kabil havaalanında düzenlenen intihar saldırısını planlayan IŞİD hücresinin liderini öldürdüğünü duyurdu.

ABD’ya ait bir askeri uçak, 26 Ağustos 2021'de Afganistan'dan havalanmaya çalışırken, Kabil Havaalanının çevresindeki kalabalık arasında bir bomba patlatıldı. Patlamada 170 Afgan ile 13 ABD askeri hayatını kaybetti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, saldırıyı planlayan IŞİD hücresinin liderinin Taliban yetkilileri tarafından öldürüldüğünü söyledi.

Kirby, saldırının gerçekleştiği havaalanının dışındaki noktaya atıfta bulunarak, "(Söz konusu kişi) Abbey Gate gibi operasyonların planlanmasında doğrudan yer alan önemli bir IŞİD-K yetkilisiydi ve artık saldırı planlayamıyor veya gerçekleştiremiyor" dedi.

IŞİD-K, IŞİD’in Afganistan ve Pakistan'da faaliyet gösteren kolu olan IŞİD Horasan/Khorassan’ı (IŞİD-K) ifade ediyor.

Taliban için de en büyük tehlike

Kirby, saldırgan için “Taliban operasyonunda öldürüldü" dedi ve başka ayrıntı vermedi. John Kirby, "Taliban'a, ister El Kaide ister IŞİD-K olsun, teröristlere güvenli bölge vermemelerinin onların sorumluluğunda olduğunu açıkça belirttik. Başkan'ın, yalnızca Afganistan'dan değil, Somali ve Suriye'de yaptığımız gibi, bu tehdidin metastaz yaptığı dünyanın başka yerlerinden gelen potansiyel terör tehditlerini izlemek için ufuk ötesi bir kapasite oluşturma taahhüdünü yerine getirdik” diye konuştu.

Taliban ve IŞİD, Afganistan'da uzun süredir bir bölge savaşı yürütüyor ve uzmanlar, cihatçı grubun yeni Afgan hükümeti için ileriye dönük en büyük güvenlik sorunu olduğuna işaret ediyor.

Taliban yöneticileri ise, ülkede güvenliği sağladıklarını, IŞİD tehdidini büyük ölçüde ortadan kaldırdıklarını ve El Kaide varlığı olmadığını söylüyor.

Taliban, El Kaide lideri Eymen el-Zevahiri'nin geçen yıl Haziran ayında Kabil'de bir ABD insansız hava aracı saldırısında öldürülmesi olayını da hala kabul etmiş değil.