İSKOÇYA- Başbakanlık için, Müslüman olan Hamza Yusuf’un adı geçiyor

26-02-2023
Etiketler İskoçya Hamza Yusuf
A+ A-

Haber Merkezi – İskoçya Başbakanı ve İskoç Ulusal Partisi (SNP) Genel Başkanı Nicola Sturgeon'ın hem başbakanlıktan hem de parti genel başkanlığından istifasının ardından parti başkanlığı için mücadele verecek üç aday belli oldu.

İskoçya Maliye ve Ekonomi Bakanı Kate Forbes, Sağlık ve Sosyal Hizmet Bakanı Hamza Yusuf ve eski Sosyal Güvenlik Bakanı Ash Regan en az 100 oy alarak aday olmak için belirlenen barajı geçti. Üç lider SNP'nin bir sonraki lideri ve İskoçya'nın Başbakanı olmak için yarışacak.

Yarışı kazanan isim, SNP üyeleri tarafından 13 Mart'ta başlayacak ve 14 gün sürecek oylamanın ardından 27 Mart'ta açıklanacak.

Favori aday Forbes şansını zora soktu

Euronews’in Türkçe servisinin aktardığına göre, mücadelede favori isim olarak gösterilen Kate Forbes’in hafta içinde verdiği bir röportajda dini inancı gereği eşcinsel çiftlerin evlenmesine olumlu yaklaşmadığını ifade etmesi şansını zora soktu.

Evanjelik İskoçya Özgür Kilisesi'ne mensup olan Forbes, İskoç Parlamentosu 2014 yılında eşcinsel birliktelikleri yasallaştırdığında henüz milletvekili olmadığından oy kullanmamıştı. 

Verdiği röportajda böyle bir oylamada oyunun renginin ne olacağına dair soruya dini inancı sebebiyle kişisel olarak lehte oy veremeyeceğini belirten Forbes "Ancak İskoçya'da halihazırda var olan hiçbir haktan geri adım atmayacağım" diyerek bu kararı değiştirmek gibi bir niyetinin olmadığını ifade etmişti.

Bu açıklamalar üzerine bazı SNP milletvekilleri Forbes'tan desteklerini çekerken, diğerleri inancı konusunda açık olduğu için övgüde bulundu. Forbes liderlik yarışında asıl konunun İskoçya'nın bağımsızlığı olduğunu vurguluyor ve milletvekili seçildiğinde oy veren seçmenin görüşlerinden haberdar olduğunu hatırlatıyor.

Müslüman aday Hamza Yusuf’un pozisyonu

Eşcinsel evlilikler konusu Pakistan kökenli Müslüman aday Hamza Yusuf'un da başını ağrıtmaya başladı.

Yusuf adaylığını açıkladığı gün yaptığı konuşmada Nicola Sturgeon'ın eşcinsel evlilik, kürtaj kliniği tampon bölgeleri, din değiştirme uygulamalarının yasaklanması ve cinsiyet tanıma değişiklikleri konusundaki tutumlarını desteklediğini belirtmiş, hatta Birleşik Krallık hükümetinin İskoçya'nın cinsiyet değiştirmeyi kolaylaştıracak yasa tasarısını engellemesine "kesinlikle" karşı çıkacağını söylemişti. Söz konusu yasa tasarısının Rishi Sunak hükümetince engellenmesinin Sturgeon'ın istifasını zorlayan nedenlerden biri olduğu ifade ediliyor.

Ancak Yusuf'ın adaylığının kesinleşmesi sonrasında yerel basına yansıyan haberler, Yousaf'ın Forbes'u zora sokan eşcinsel evliliklere izin veren yasanın oylamasından Müslüman cemaat önderlerinin tepkisinden çekindiği için "kaçtığını" öne sürdü.

İskoçya'nın ilk Müslüman başbakanı olmayı hedefleyen Yousaf, "İnsanlar benim geçmişime bakabilir ama ben yasama görevimi dini inancıma göre yapmıyorum. Ülke için en iyi olduğunu düşündüğüm şeyi yaparım" sözleriyle duruşunu dile getiriyor.

Kilit konu bağımsızlık

Üçüncü aday Ash Regan ise referanduma gitmeksizin İskoçya'nın bağımsızlığını ilan edebileceği ifadeleriyle öne çıkıyor.

İskoç halkı 2014 yılında yapılan ve nesilde bir kez verilecek bir karar olarak lanse edilen referandumda Birleşik Krallık'ta kalma yönünde oy kullandı.

SNP Brexit sonrasında şartların değiştiğini vurgulayarak yeni bir referandum yapılmasını istiyor, ancak İngiliz hükümeti buna izin vermeyi reddediyor. İngiliz  Yüksek Mahkemesi de İskoçya'nın Londra'nın onayı olmadan bir oylama yapamayacağına hükmetti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli